Домакинствата, които потребяват до 800 киловатчаса електроенергия на месец, ще продължат да плащат ток по ниската тарифа. Над тях - токът ще бъде по пазарна цена от дружествата. За идеята разказа в ефира на bTV служебният министър на енергетиката Росен Христов. Тя тепърва ще се разглежда от депутатите. Какво означава това за джоба ни?

Предложението на служебния кабинет е за две тарифи на тока за домакинствата - таван от 800 киловатчаса през зимата и 300 през лятото.

„Ние де факто сега излагаме на потенциално по-високи сметки не повече от 9-10 процента от населението и то предимно хора, които могат да си го позволят. Това е един психологически праг, който кара хората да си следят сметките“, каза Росен Христов.

Междувременно хора сигнализират, че през студените зимни месеци потреблението им стига много повече от 800 киловат часа. Ето част от коментарите:

"Чета новината за тока и ми иде да емигрирам още утре!"

"Къща на село с двучленно семейство сме с 600-800 кв.ч. лятото, а зимата гоним 1700 кв.ч. На село няма парно, няма топла вода по тръбата. Два климатика, бойлер, а сега сметнете и всичко останало - с две минимални пенсии, докъде ще стигнем!?"

"С три климатика и бойлер как да се в местим в 400 кв.ч.?"


Според експерти тези разходи не могат да се достигнат в домакинства с централно отопление.

„Но домакинства, които се отопляват на ток и ползват ток за топла вода, особено в най-студените месеци, двустаен апартамент ще ги надхвърли тези разходи, а представете си краен апартамент с външна стена - със сигурност ще го надхвърли“, заяви енергийният експерт Станислав Андреев.

Специалистите изчисляват, че при двустайно жилище със среден клас климатици и електрически бойлер, потреблението може да стигне до 1200-1400 киловатчаса. При еднофамилни сгради с отопление на ток, разходите скачат още.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук