Поставени сме в много сложна ситуация, защото нито може да си плащаме сметките, нито да изхвърлим на улицата украинците, а те са предимно майки с деца или възрастни хора. Това каза пред Euronews България хотелиерът от Слънчев бряг Виолета Галева.

Вече не издържаме, каза тя.  

„Всеки ден плачат и ни питат: „Ама наистина ще ни изгоните ли?“. Ние засега удържаме нещата, но сме натрупали задължения към складовете за храни, а токът ни е безобразно скъп и не може да издържим, защото не сме получавали средства от януари досега.

За миналата година не сме си взели парите и за изхранването за летните месеци“, споделя Галева. 

„От миналата година не сме си получили средствата. Бяхме по програма за 15 лева на човек, а ни платиха по 10, въпреки че няколко пъти имаше проверки на менютата и на хората. Не се установиха нередности, но и парите не ги дават“, жалва се тя. 

„Цари безпокойство и отчаяние сред хотелиерите, защото не са получавали дългоочакваните субсидии за украинските бежанци. Някои от април миналата година не са получили и стотинка, а други са взели на траншове част от средствата. Има и такива, които през това лято ще обявят банкрут, защото кредитори ще им вземат хотелите.

В сряда се очаква от Министерския съвет решение за някакво плащане. 17 млн. лева ще бъдат разпределени“, уточни Елена Танева. 

„Не сме вземали средства от януари. От предишния период доста пари също не са получени. 
Има частично плащане. Не знам по какви причини задържат парите“, каза пък хотелиерът Тамара Анастасова.

„Наши колеги пък не са вземали пари от април 2022 г. Имат два хотела, а не са взели и стотинка“, добавя тя. 

„Ние живеем тук (б.а. в Слънчев бряг) вече повече от година. Военните действия в нашата страна не приключват. Няма безопасност. Трябва да останем, защото няма къде да отидем и ние се молим много на правителството да подкрепи хотелиерите, които ни дадоха толкова много“, каза пък Виктория Генчеренко.

Те е майка на малко дете. 

„При нас често има проверки, идва полиция. Гледат колко от нас са регистрирани. Всеки месец проверяват в какви хотели сме“, разказва украинката Ирина Сидерова.

Над 93 млн. лв. са платени за “мъртви души” по хотелите през 2022 г.  Това пък пише в сигнала, внесен в понеделник в прокуратурата от служебния вътрешен министър Иван Демерджиев.  

От браншът обаче заплашват с протести.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук