Петролната и газова асоциация на Валентин Златев напуска работодателската организация с председател Кирил Домусчиев. Поводът е решението на КРИБ да подкрепи отлагането на новите правила за контрол на търговията с горива.
 
Недоволни от новия закон за контрол на търговията с горива се оказаха редица фирми. Сред тях и членовете на една от най-големите бизнес организации. Настояват за отлагане, държавата се съгласи. Големите петролни играчи обаче реагираха остро.
 
„Напускаме КРИБ сега, в нашето съзнание вече дори сме вън. Ако искаш да се бориш със сивия сектор, прави го бързо и решително”, заяви Андрей Делчев, Изпълнителен директор на Българска петролна и газова асоциация, пред Нова телевизия.
 
„Те имат огромен интерес от този закон, това ще им донесе допълнителни печалби, така че нормално да са против”, отговори Кирил Домусчиев.
 
Текстовете  предвижда обектите, в които се зарежда и продава гориво, да отговарят на по-високи изисквания, например, за капитал. Част от новите изисквания се оказват проблем и за частните бензиностанции на редица индустриални предприятия.
 
„Заради интересите на група хора и на една асоциация с 5-6 члена, повечето от които са свързани с господин Златев, ние не можем да не защитим Минно-геоложката камара и предприятията, които са там, не можем да не защитим Строителната камара и хилядите фирми, които работят в строителния сектор“, заяви Домусчиев. 
 
„Много персонално поставяме нещата. Това не е елитарна организация на големи играчи, които са срещу малките. В никакъв случай. Ако вие искате да търгувате с горива, да, с 2 лв. трудно ще го направите. Под г-н Златев допускам, че говорят за „Лукойл” или персонално за г-н Златев”, заяви Делчев.
 
„Всеки един закон, който преследва сивия сектор, измамите с акцизи, с ДДС, ние сме и с двете ръце „за“ гласуваме. Представете си едно пристанище, кранът или там, как да го закараш до бензиностанцията на г-н Златев“, каза още Домусчиев.
 
„Ние не сме против закона, но не можем да допуснем да бъдат ощетявани по такъв начин нашите предприятия, не само в КРИБ, а въобще в България. Можеше въобще да не се стига до отлагането на този закон. Просто ние от 5-6 месеца говорим, правим срещи, включително сме се срещали и сме ги канили Българската петролна и газова асоциация. И на тези срещи те поемаха ангажименти, тъй като те бутат този закон, че в крайна сметка тези неща ще бъдат отразени и никой няма да пострада. Един месец, два месеца, три месеца, аз всеки месец на Управителен съвет чувам едно и също от нашите колеги от различните браншове – че няма никакво движение по въпроса, а наближава времето, в което законът трябва да влезе в сила“, коментира Домусчиев.
 
Той заяви, че ако след месеца ситуацията е същата, пак ще се иска отлагане.