Високопоставен служител от руското министерство на външните работи посочи, че в момента Русия не разглежда въпроса за възобновяването на реализацията на проекта по газопровода „Южен поток“, който трябваше да съедини черноморските крайбрежия на Русия и България, предаде РИАФАН, цитирана от "Фокус".

„В момента е трудно да се говори за това дали ще се реанимира „Южен поток“, или ще се правят опити за създаването на нещо ново с отчет на предишните разработки и идеи“, заяви директорът на четвърти европейски департамент на МВнР на Русия Александър Боцан-Харченко, отбелязвайки, че позицията на София по въпроса не е единствено резултатът от президентските избори в България. 

Служителят каза, че се отбелязва подобряване на отношенията между Москва и София и по-нататък България ще може да се присъедини към нови руски енергийни проекти. „Новият президент на България Румен Радев, без да преувеличавам, има значително по-рационален, здрав и конструктивен подход към развитието на руско-българските отношения“, подчерта Боцан-Харченко. 

Александър Боцан-Харченко обясни още, че Русия не възнамерява да строи второ разклонение на „Турски поток“ към Европа при липса на гаранции и одобрение от Европейската комисия.

„В момента несляпо, разбира се, никой няма да строи нищо, защото това е свързано с определени загуби. И никой не може сега да си позволи да зависи от някакви си прищевки, политизирани решения със сериозни рискове“, заяви директорът на четвърти европейски департамент на руското външно министерство.

Той добави, че „позицията на Европейската комисия има принципно решение“. „Имаме проекта за „Турски поток“, по който са преминати всички процедури по съгласуване и страните вече са започнали да го реализират. Има една част, която се отнася непосредствено към Турция и друга, която има перспектива за непрекъснато, необходимо за Южна и за останалата част на Европа, газоснабдяване“, отбеляза Боцан-Харченко.

Според него „сърбите страдат силно поради отсъствието на окончателно решение по второто разклонение на „Турски поток“. „С „Южен поток“ те имаха съвършено ясно разбиране за енергийното им бъдеще. Това може да се каже и за редица други страни от региона“, посочи дипломатът.