С наближаването на празничния месец декември все по-често се натъкваме на разлепени листовки за коледни кредити. Заемодатели гарантират бързо одобрение дори и при лоша кредитна история за малки суми от 300 до 800 лв. Предложения за коледен кредит, разлепени по стълбовете, се появяват и за по-високи суми.

В някои случаи офертата стига до 5000 лв. Небанковите институции, които прибягват до този тип кредитиране, обещават бързо одобрение с месечни вноски на разплащане. За кандидатстването е нужна само лична карта. Те примамват и с томболи, от които могат да се спечелят мобилни апарати, лаптопи и телевизори. Коледа на бърз кредит обаче не е добър вариант. Това разказа пред Novini.bg финансовият експерт Десислава Николова. „Не е добър вариант да се теглят каквито и да е кредити за задоволяване на харчовете покрай Коледа и Нова година, да не говорим за бързи“, коментира тя.

Най-добрият съвет според експерта е хората да планират по-рано тези допълнителни разходи, които възникват. Именно разпределението на заплатата през годината помага да се посрещнат празничните харчове. „Реално става, че който харчи повече отколкото получава, стига неминуемо до теглене на някакъв дълг, за да бъдат финансирани тези харчове“, смята Николова. Според нея в повечето случаи на бързи кредити става дума за сравнително малки суми, най-много до 1000 лв.

„Бързите кредити може би се предпочитат от хората за Коледните и Новогодишните празници от гледна точка на това, че бързо се отпускат. Освен това размерът на кредита обикновено е нисък до 300-400 лева. Честно казано банките нямат финансов интерес да отпускат такива заеми“, допълни тя. Повечето хора обаче се въздържат от вземане на допълнителни средства, за да задоволят харчовете си по време на празниците като например почивки, подаръци и др. „Всъщност тази тенденция всяка изминала година се потвърждава. Делът на хората, които няма да прибегнат до допълнително финансиране, се увеличава“, допълни още Николова.