Попълнете търсена ключова дума или фраза

Колко точно е пораснала китайската икономика за последните 30 години? ГРАФИКА

https://blitz.bg/ikonomika/kolko-tochno-e-porasnala-kitayskata-ikonomika-za-poslednite-30-godini-grafika_news716370.html Blitz.bg

Отговор на въпроса дават от онлайн платформата HowMuc

Пекин, Китай 21 Дек. 2019, 15:15 1642 прочита 2 коментара

През последните няколко десетилетия, макар САЩ да са икономическият хегемон в света, Китай е този, който успява да привлече вниманието заради бързия си растеж.


Независимо от забавянето му през последните 2 години азиатската държава остава сред лидерите в това отношение и заплашва да изпревари Щатите по размер на брутния вътрешен продукт (БВП) през следващите години.

Как изглежда успехът на Китай през последните 30 години? Отговор на въпроса дават от онлайн платформата HowMuch.

От 1989 година насам икономиката на страната е нараснала значително - точно 14,1 пъти по-голяма е тя днес в сравнение с тогава. За сравнение страните от Еврозоната, САЩ и други развити икономики са отчели много по-бавен растеж за този период. Американската, например, е едва 2,09 пъти по-голяма в сравнение с 1989 година.

Използвайки различни източници от платформата сравняват ръста на китайската икономика и с други показатели. А резултатите показват, че никой друг от тях не е нараснал толкова бързо, колкото нея през последните 3 десетилетия.

През разглеждания период БВП на Китай е удвоявал размера си средно на всеки 8 до 10 години. По този начин неговото представяне изпреварва всички останали показатели, като основният индекс Dow Jones Industrial, например.

Погледнато в по-голям мащаб - целият американски фондов пазар, преминал през няколко рецесии за този период, е нараснал едва 4,45 пъти.

Друг интересен показател е американският дълг. През последните няколко години той записа бърз растеж и скочи до исторически нива. Въпреки това неговото увеличение е значително под това на китайския БВП - едва 3,97 пъти.

Снимка 458156

2 Коментара:

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. Вижте нашата политика за бисквитките повече тук.Приемам