В средата на февруари излязоха данните за това как се е движила средната брутна заплата през 2020 година, които разкриха, че въпреки кризата, много сектори отчитат ръст, пише money.bg.


Не е изненада, че най-голям ръст отчита превърналият се вече в традиционен първенец по възнаграждения сектор на информационните и комуникационните технологии (ИКТ).

Според данните на НСИ през изминалата 2020 година средната брутна заплата на месец е нараснала с 274 лева до 3346 лева. Година по-рано тя е малко над 3200 лева.

И въпреки че ИКТ индустрията е отличникът у нас по ръст на заплатите през последните години, средният размер на възнагражденията в България остава относително малък в сравнение с останалите държави в региона.

Според мащабно проучване на платформата Emerging Europe за технологичния сектор и неговото бъдеще в развиващите се пазари в Европа, - Словения.

Там размерът достига 2432 евро при изчисляван размер за България от 1542 евро.

В нашата страна средното възнаграждение остава най-ниското сред държавите-членки на Европейския съюз (ЕС) в региона. Непосредствено след нас по този показател са Беларус и Сърбия със средна заплата за ИКТ сектора от съответно 1357 и 1232 евро.

В горната граница след Словения са Чехия и Естония, където възнагражденията надхвърлят 2340 евро. Над 2000 евро са средните заплати за индустрията още в Литва и Словакия.

В съседна Румъния средното възнаграждение е с над 350 евро по-високо от това в България, показват още изчисленията.

От друга страна най-ниско е то в Грузия - средно 514 евро, следвана от Азербайджан с 528 евро и Косово с 593 евро.

От Emerging Europe изчисляват, че към 2020 година в ИКТ индустрията работят над 2 милиона души в всички 23 държави, включени в проучването.

Според прогнозите през настоящите 12 месеца техният брой ще се увеличи с нови 3%. Средната заплата за сектора в целия регион възлиза на 1669 евро, като очакванията са тя да нарасне с още 7 на сто през 2021 година.