Индексът на милиардерите, изчисляван от Bloomberg отчита, че в последната седмица най-богатите 500 души на планетата са загубили 444 млрд. долара.

Това се случи, след като инвеститорите започнаха панически разпродажби на рисковите си активи вследствие на опасенията, че коронавирусът ще прерасне в пандемия и ще предизвика рецесия на световната икономика.

Индексът Dow Jones Industrial Average отчете спад от 12% в последните 5 дни, което е най-голямото понижение от финансовата криза от 2008 г. насам.

Днес вече 80% от милиардерите в топ 500 притежават по-малки богатства спрямо началото на годината.

Най-голям спад за последните 5 работни дни се наблюдава при тримата най-богати хора в света.

Основателите на Amazon и Microsoft Джеф Безос и Бил Гейтс вече притежават 11.9 и 10 млрд. долара по-малки спрямо седмица по-рано, докато най-богатият европеец Бернард Арко понижи своето състояние с 9.1 млрд. долара.

Основателят на Tesla Илон Мъск отчете загуби от 9.1 млрд. долара, след като книжата на компанията бяха разпродадени през последните пет дни.

Той обаче е един от малкото, които са на плюс от началото на 2020 г., след като притежава 36.3 млрд. долара, или с 8.8 млрд. долара повече спрямо края на миналата година.

Инвеститорът Уорън Бъфет също не бе подминат от паниката на борсите, като приключи седмицата с 8.8 млрд. долара по-беден спрямо седмица по-рано.