Софийската „Топлофикация” ще е на загуба от 100 милиона лева през новия отоплителен сезон, ако не се направи нещо, за да се промени цената на парното. Това каза в предаването „Пропаганда” по Дарик радио бизнесменът Христо Ковачки.

По закон топлофикациите трудно могат да фалират, но от гледна точка на чисто финансовото състояние дружествата са на тотална загуба, допълни той.
Според Ковачки, лобито на газоразпределителните дружества е по-силно от това на топлоразпределителните дружества, затова те се развиват по-динамично в последните години.
В чисто стратегически план трябва да развиваме топлофикациите на основата на българските енергийни ресурси - въглища, дървесна маса, включително отпадъци, подчерта той.
Не може цената на природния газ  да се променя на всеки три месеца, а цената на топлоенергията веднъж годишно, смята Ковачки. Неплащането на сметките за парно ще доведе до плачевен резултат за нашата енергетика, заяви бизнесменът. Системата с топлинното счетоводство е неефективна. Хората трябва сами да решат как ще им се отчита топлоенергията. Мисля, че ще се намерят пари, с които да се изплатят задълженията на „Топлофикация-София” към „Булгаргаз”, каза той. Очаква ни тежка зима, ако не се промени регулаторната рамка, допълни още Христо Ковачки. /БЛИЦ