Държавата ще компенсира високата цена на тока за бизнеса, като връща на фирмите по 50 лева за мегаватчас използвана електроенергия.

Заместник-председателят на Българската търговско-промишлена палата Красимир Дачев заяви в "Денят започва", че това е едно от трите възможни решения.


Премиерът е обещал да намери решение и не е точно това, което беше предявено пред него, но е стъпка в правилната посока, каза Дачев.

Той обясни, че тези 50 лв. се изчисляват на база какво надплащат, извънредно на това, което е планирано. 50 лв. са възможности, които има държавата. По интересна е точката за търговете, каза Дачев.

За това как КЕВР ще наложи по-стриктен контрол върху работата на Българската независима енергийна борса, Дачев заяви, че това е едно пожелание, което няма практическо измерение.

КЕВР не е силова структура, която да работи онлайн, тя постфактум преглежда нещата как става и взима решения. Единствено превенцията за наказанията, които издава КЕВР, може да предпазва хората. КЕВР няма функция онлайн да следи тези неща, каза Дачев.

Той заяви, че всички мерки, които е трябвало да бъдат взети, са взети. Но проблемът е, че в енергетиката не става ден за ден. Ремонтите, които са просрочени с години, не могат да бъдат пуснати за два дни. Търговете също искат време.

Дачев прогнозира, че процесът с търговете ще бъде изкривен във времето и след 6 месеца ще бъдем свидетели на същата ситуация, както до този момент.