„Световната банка подготвя проект за 150 милиона долара, който ще помогне за засилване на регионалната интеграция в Западните Балкани. Въвеждането на най-нови технологии, както и подобряването на инфраструктурата на граничните пунктове, ще улесни пътуването и търговията в региона. Очакваните ползи от проекта са около 1 милиард долара годишно“. Това съобщи изпълнителният директор на финансовата институция Кристалина Георгиева, която по-рано днес призна, че сега в България се живее по-добре.

Тя направи изявлението по време на форума в София с участието на министър-председателя Бойко Борисов, премиерите на Албания Еди Рама, Македония – Зоран Заев, президентът на Косово Хашим Тачи и други лидери на балкански държави, уточни в. Труд.

От своя стана премиерът Борисов пък заяви: „Балканите са едно и трябва да убедим Брюксел, че не носим проблеми, а просперитет. Политически вече сме си научили уроците. Сега хората искат да видят втори етап – каква полза имат от това. Затова Световната банка, Европейската банка за възстановяване и развитие, Европейската инвестиционна банка, ни дават днес инструментите и експертизата. В нашите ръце е да работим за по-висока свързаност и за по-добър живот на хората от региона“.

„Благодаря на премиера Борисов затова, че ни събра и поведе напред нашия регион към по-голяма интеграция. Има огромен потенциал в интегрирането на Западните Балкани и с поемането на председателството на ЕС България има възможност да допринесе да усвои този потенциал“, обясни Георгиева. 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!