"Моето послание е: харчете, харчете, харчете. Моля ви, харчете колкото можете". Това послание отправи управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева към страните.

Целта, според нея е, да продължат да се вливат пари в икономиките си, за да се борят с кризата, предизвикана от пандемията от COVID-19 и да не се връщат преждевременно към драстични икономии, предаде БТА.

Георгиева проведе виртуална дискусия, организирана от Глобсек (Globsec), института Монтен и центъра Брюгел.
"Но си пазете разписките. И винаги имайте предвид, че не можем да се оправим без растеж", предупреди тя.

Кристалина Георгиева приветства бързата реакция на правителствата да отпуснат помощи на обща стойност около 10 трилиона долара - десет пъти повече в сравнение с голямата рецесия през 2008 година. МВФ ще публикува на 24 юни новите си прогнози за световния растеж.

Днес Кристалина Георгиева предупреди, че прогнозите на повечето страни ще бъдат преразгледани към понижение, докато оценките за малка група страни ще бъдат преразгледани нагоре. Тя изтъкна, че трябва да се внимава да не се спират прекалено бързо финансовите помощи, както това е станало след световната финансова криза през 2008 година и това е довело до отрицателни последици.