Aзиатските акции записаха лек ръст днес, след като много пазари отвориха отново след Великденските празници. Цените на петрола пък нараснаха до най-високите си нива от началото на годината, вследствие на затягането на санкциите на САЩ срещу Иран.

Азиатско-тихоокеанският индекс на MSCI нараства с 0.1%, докато японският Nikkei остана почти без промяна.

Китайските акции продължиха поевтиняването си вследствие на опасенията, че Пекин ще забави темпа на по-нататъшното облекчаване на паричната политика, след неочаквано силните икономически данни за първото тримесечие.


Акциите в Шанхай поевтиняха с 0.4%, след като от централната банка обещаха да коригират паричната политика, така че тя да не е “нито прекалено затегната, нито прекалено свободна ”.

Индексът на китайските сини чипове скача с над 30% от началото на годината вследствие на очакванията за допълнителни стимули и на надеждите, че Пекин и Вашингтон скоро ще достигнат до сделка, с която ще се сложи край на търговската война.

Основните индекси на Уолстрийт вчера останаха почти без изменения, като S&P 500 е на около 1% от рекордното си ниво, достигнато през септември.

Цените на петрола скочиха с над 2% в предходния ден, доближавайки се до шестмесечни върхове, вследствие на нарастващите опасения около предлагането в световен мащаб, след като САЩ обявиха допълнителни мерки върху петролния износ на Иран.

От Вашингтон заявиха, че от май осемте страни, които в момента могат да купуват безпрепятствено петрол от Иран, вече няма да могат да го правят.

Цената на петрола от сорта брент нарасна с 2.9%, до 74.04 долара за барел вчера, докато тази на щатския лек суров петрол се повиши с 2.7%, до 65.70 долара за барел. И двата контракта се търгуваха близо до шестмесечени върхове през сесията.

Цената на щатския лек суров петрол за последно бе на ниво от 65.87 долара за барел, нараствайки с 0.5% за деня.

Рязкото повишение на цените на петрола засега обаче оказва ограничен ефект върху финансовите пазари като цяло.

“Освен ако щатският лек суров петрол не поскъпне доста над 70-75 долара за барел, ефектът върху щатските държавни ценни книжа и валутната двойка долар/йена ще бъде ограничен,” казва пред Ройтерс Макото Ноджи, старши валутен анализатор в SMBC Nikko Securities.

Въпреки ръста в цените на петрола напоследък, много инвеститори очакват инфлацията да остане под контрол в големите икономики, в това число и в САЩ, което ще позволи на Федералния резерв да запази настоящата си позиция.

На валутния пазар доларовият индекс се понижи с 0.2% вчера и за последно бе на ниво от 97.303. Индексът се нарасна до двуседмичен връх от 97.485 пункта в четвъртък, преди началото на Великденските празници.

Доларът поевтинява с 0.1%, до 111.82 спрямо японската йена, докато еврото запазва позициите си спрямо щатската валута при 1.1252.