Има различни компоненти по случая. Това каза в сутрешния блок на Нова телевизия банкерът Левон Хампарцумян по повод обвиненията срещу бизнесмените Николай и Евгения Баневи.

Единият е свръхарогантното потребление, другото е какво се е случило с притежаваните от тях предприятия. Всички казват - разсипия, но има и добри случаи на приватизация. Сигурно за доста хора е било ясно, но някой, който вижда, че нещо се обезкостява, си има инстиуции – следователи и прокурори. Трябвало е тези хора да бъдат поставени под прожекторите, за да могат институционалните вериги да сработят, заяви Хампарцумян.
 

Догодина лихвите няма да тръгнат рязко нагоре и ще бъдат поносими, особено ако икономиката расте”, коментира той по повод прогнози на експертите, според които лихвите ще скочат драстично през 2019 г.

Хампарцумян обясни, че ако тези очаквания станат реалност, то дълговете на големите държави ще станат непосилни за самите тях.

Ако има нещо, за което трябва да се притесняваме, това е да запазим темпа на растеж на икономиката”, категоричен бе банкерът.

Той коментира още, че е нормално и банките да генерират печалби, при положение че икономиката и брутният вътрешен продукт нарастват. Трябвало обаче регулаторните органи да следят за това таксите, които налагат финансовите институции, да бъдат нормални.

Хампарцумян коментира и идеята БНБ да регулира размера на кредитите, които се отпускат на определени лица, така че заемите да са съобразени с доходите на кредитоискателя.

Това е с цел да се предпазят хората от свръхзадлъжняване. У нас, на системно ниво, такова свръхзадлъжняване няма. Българинът е доста консервативен и разумен, когато става дума за взимане на кредит”, каза банкерът