Поскъпването на зеленчуците и бензина доведе до рекордна инфлация, която вече топи парите на хората и бизнеса в банките. През януари инфлацията е 1,3%, обявиха от НСИ.
Това е най-високата месечна инфлация от 55 месеца, или над четири години и половина. Натрупаната инфлация за 12 месеца в края на януари е 1,4%. Това е най-високата годишна инфлация от 43 месеца, или над три години и половина. Като годишната инфлация вече е доста по-висока от лихвите по банковите влогове. Лихвите по депозитите на фирмите в лева са средно 0,14%, а в евро - 0,26%. А лихвите по влоговете на граждани в лева са 0,67%, а в евро - 0,51%, сочат данните на БНБ. Оказва се, че ако човек има 1000 лв. в банка, за година реално е изгубил 7,20 лв. заради ниските лихви. През последните години бяхме свикнали 12-месечната инфлация да е отрицателна и дори при ниските банкови лихви спестяванията на хората и фирмите не се топяха. През януари обаче ситуацията се променя и влоговете вече реално намаляват.

Причината за високата инфлация през януари е поскъпването на храните с 3,5%, на масовия бензин А95Н с 2,1%, и на дизела с 3,5%. Като от храните най-сериозно са се повишили цените на пресните зеленчуци - с 27,8%, и на картофите - с 10%. За това допринесе и големият студ, който изгони малките търговци на плодове и зеленчуци от пазарите. И макар през януари да е нормално цените на зеленчуците да се вдигат, те са с 21% по-скъпи от същия месец на миналата година. Цените на дрехите и обувките през януари се понижават.