Попълнете търсена ключова дума или фраза

Лошо: По-скъпо парно и топла вода, ето от кога

https://blitz.bg/ikonomika/losho-po-skpo-parno-i-topla-voda-eto-ot-koga_news792965.html Blitz.bg

Окончателно решение ще вземе Комисията за енергийно и водно регулиране

София, България 12 Ян. 2021, 19:06 940 прочита 2 коментара

По-висока цена на парното и топлата вода от юли е заложила “Топлофикация София” в бизнес плана си за следващата година, пише "Труд".


Засега той беше отхвърлен от Постоянната комисия по Инженерна инфраструктура и енергийно планиране на СОС, но предстои да се разгледа от Комисията по финанси и бюджет и Икономическата комисия.

В него дружеството предвижда сегашната цена на топлинната енергия от 82,09 лева за мегаватчас да се запази до края на юни, а от 1 юли тя да се повиши до 84,04 лева за мегаватчас.

Окончателно решение ще вземе Комисията за енергийно и водно регулиране.

Припомняме, че от юли 2020 г. регулаторът определя прогнозна годишна цена на топлинната енергия, която се променя само при изменение на прогнозната цена на природния газ с над 15 на сто и то не повече от веднъж на 6 месеца.

В мотивите за увеличението се изтъква, че за тази година са планирани загуби в размер на 22,288 млн. лева при 57,308 млн. лева за миналата.

Сметките си “Топлофикация София” е правила при цена на газа за януари от 25,07 лева за мегаватчас, като за второто тримесечие на тази година прогнозата им е цената да бъде средно 26,68 лева за мегаватчас, за третото - 27,19 лева за мегаватчас, а за последното - 29,33 лева за мегаватчас.

От дружеството дори предвиждат да купуват по-евтин газ от борсата по свободни цени, които да са с 5 на сто по-ниски от тези на обществения доставчик “Булгаргаз”. Като така ще бъдат спестени 8,4 милиона лева, пише в бизнес плана.

В същото време “Булгаргаз” обяви, че предвижда ново увеличение на цената на газа. Само за два месеца се очаква синьото гориво да поскъпне с над 12 на сто - от 26,29 лева за мегаватчас през януари до 30,22 лева за мегаватчас през март.

Причина, според “Булгаргаз” е, че цените на европейските газови пазари са се повишили с над 16% за периода 31.12.2020 г. - 08.01.2021 г.

2 Коментара:

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. Вижте нашата политика за бисквитките повече тук.Приемам