Преди близо десетилетие Лен Блаватник прави голям залог в музикалния бизнес и днес благодарение на него той се оказа с няколко милиарда долара по-богат. Бизнесменът купува звукозаписния гигант Warner Music Group през 2011 година срещу 3,3 милиарда долара.

В средата на тази седмица групата направи своя дебют на фондовия пазар с единична цена на акциите от 25 долара. По време на първичното публично предлагане (IPO) книжата поскъпнаха с 20% до 30,12 долара, което изкачи пазарната капитализация на Warner Music до 15,6 милиарда долара само за ден.

Иначе казано групата успя да достигне пазарна оценка се увеличи над четири пъти в сравнение с цената, за която Лен Блаватник я купува.

Според информацията, подадена до американските регулатори, дружествата, управлявани от него, които са акционери в групата, са продали около 77 милиона акции. Независимо от това той остава мажоритарен собственик на компанията.

А по време на първия ден на търговията нетното богатство на Блаватник е скочило с цели 7,5 милиарда долара до 31,2 милиарда долара, показват данните на Bloomberg Billionaires Index. Така роденият в Украйна предприемач се изкачва до 28-мо място сред топ 500 на най-заможните хора в света от 41-во само ден по-рано.

Леонид Блаватник или по-известен като Лен прави първите си стъпки в корпоративни свят със закупуването на петролни находища и заводи след разпадането на Съветския съюз. Сделката за Warner Music обаче е най-голямата в кариерата му досега и именно тя го превръща в един от най-заможните хора в света.

За компанията днес работят едни от големите имена в музикалния бизнес, като Бруно Марс, Ед Шийран и Карди Би. Warner Music днес генерира над 60% от приходите си от дигитални продажби. През 2011 година, когато Блаваник купува гиганта, продажбите в цялата индустрия възлизат на 15 милиарда долара, като минимална част от тях идват от стрийминг услуги и платформи. Към 2019 година приходите са 20,2 милиарда долара, а делът на стрийминга е с над 900% нагоре.