Домашната лютеница ще ни излезе по-евтина тази година спрямо миналата, показват данните на Държавната комисия за стокови борси и тържища, пише “Труд”.

По-ниска е цената на доматите, като на едро килограмът се продава по 1,61 лв. за тези от оранжериите, при 1,67 лв. за кг миналата година. При полските цената е 1,21 лева за килограм. На тържищата обаче се предлагат основно домати от Турция, показа наша проверка. На най-голямата софийска борса турските се продават по 1-1,20 лв. за килограм.

Разбира се, че няма да има български домати, защото няма кой да обере продукцията на полето и производителите започват да се отказват, коментира Мариана Милтенова, председател на Националния съюз на градинарите в България. По думите й близо 80 на сто от зеленчуците и плодовете у нас са внос. Доматите, чушките и краставиците идват основно от Гърция, Турция и Македония. Ако политиката в земеделието продължи, до 10 години на пазара няма да има български зеленчуци, посочи Милтенова.

Преработвателните предприятия също са принудени да работят с вносна суровина, но се оплакват от качеството на чуждата стока, обясни тя. И даде за турски пипер, който е нитратен и има високо водно съдържание и се скапва още преди да стигне до предприятието.

В момента на борсите се предлагат български червени чушки, а цената им е по-ниска от миналата година – 0,80 – 1,40 лв. за кг. Има обаче и македонски, които са доста по-скъпи от нашите – 1,70 лв. за кг.

Киселите краставички също ще ви излязат на сметка. В момента цената на едро на корнишоните е около 1,18 лв. за кг, докато преди година са стрували 1,40 лв. за кг.

Рекордно ниска е и цената на зелето за последните четири години – 45 стотинки, докато преди година цената е била 75 стотинки за килограм.

Не така обаче стоят нещата при захарта и оцета. В сезона на консервите миналата година килограм захар е можел да се купи за левче, сега цената гони 1,26 лв. Бутилка оцет също е с 20 стотинки отгоре.