Председателят на групата на ЕНП поздрави премиера Бойко Борисов за добрата работа и реформите в съдебната система, борбата с корупцията и борбата с организираната престъпност. 

В профила си в социалната мрежа той определи падането на мониторинга на Европейската комисия за България като добра новина за цялата група на Европейската народна партия. 

"Още добри новини днес за групата на ЕНП. България може да напусне механизма за наблюдение по отношение на съдебната реформа, борбата с корупцията и борбата с организираната престъпност. Добра работа на Бойко Борисов”. Това написа в профила си в Twitter председателят на групата на Европейската народна партия Манфред Вебер.

More good news today for the @EPPGroup#Bulgaria can leave the CVM-mechanism on judicial reform, the fight against corruption and tackling organised crime. Good work by @BoykoBorissov 

— Manfred Weber (@ManfredWeber) October 22, 2019

Сега краят на мониторинга трябва да бъде одобрен и от Европейският съвет.

Преди да вземе официално решение за прекратяване на механизма Комисията ще представи днешните отчети на Европейския съвет и Европарламента и, след като се запознае с техните бележки, ще вземе финално решение за прекратяване на проверката.

Мониторингът съпътства членството на България и Румъния от 12 години насам. Двете страни бяха единствените членки на Общността, поставени под такова наблюдение. Целта му беше да подпомага съдебната реформа, спазването на върховенството на закона и борбата срещу корупцията.

Миналата година ЕК излезе само с три препоръки към България и се надяваше страната ни да ги изпълни. Тогава бе изказано предположение, че тазгодишният, 18-и пореден доклад ще бъде последният.