Комисията за защита на конкуренцията се самосезира за високите надценки на големите търговски вериги. Това каза изпълнителният директор на „Ел Би Булгарикум“ Николай Маринов в предаването „Тази сутрин“ на bTV.

„Вчера получихме писмо от Комисията за защита на конкуренцията, в което те се самосезират във връзка с наши изявления и са поискали информация за условията по договорите с търговските вериги, за да извършат проверка дали има свръхнадценка и свръхпечалба“, заяви още той.

Николай Маринов обясни, че оскъпяването на продукта от производствената база до стелажа на големите търговски вериги се дължи на много фактори, но най-големите надценки идват от таксите на големите търговски вериги.

„Цената от нашата производствена база до стелажа на големите търговски вериги стига оскъпяване до 80%. Това се дължи на различни фактори – част от тях са производствените разходи, логистика, търговска надценка. Най-големите надценки идват от таксите на големите търговски вериги“, обясни изпълнителният директор на „Ел Би Булгарикум“.

“Процентът при различните продукти е различен, но при повечето продукти поскъпването е между 50 и 80%. За 1 кг кашкавал се използват 10 литра мляко. Това означава, че средната цена за 1 кг кашкавал е 12 лева, но тук има разходи за работна ръка, за електричество, други консумативи и логистика. След това вече всичко е в ръцете на търговските вериги, слагат и собствена надценка, която в някои случаи достига и 50%. През последните месеци цените драстично скочиха, в момента водим преговори. Те обаче са много трудни, защото поставят условия, които за нас са неизпълними“, каза още Николай Маринов.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук