Доставките на природен газ от Каспийския регион ще намалят зависимостта на България от Русия. Членството на Македония в НАТО ще усили възможностите на балканските страни за противопоставяне на Русия в региона. Това заяви американският държавен секретар Майк Помпео по време на среща с първия заместник-министър на външните работи на Гърция Йоргос Катругалос, предаде БГНЕС. 

„През юни Гърция подписа договор, който оказва положително икономическо влияние и помага на Гърция да стане „вратата на Балканите“. Това споразумение ще позволи на вашия съсед да влезе в НАТО и ЕС като Република Северна Македония, а също така ще усили Балканите в противопоставянето им на вредното руско влияние“, заяви държавният секретар. 

Помпео отбеляза, че доставките на газ в Европа по Трансадриатическия газопровод /ТАП/ от Каспийския регион „ще помогнат на страни, като България, да намалят зависимостта си от руските енергоносители“. 

ТАП е част от така наречения "Южен газов коридор", чието изграждане е насърчавано от Европейския съюз, за да се намали ролята на руския природен газ. По него страните от Южна Европа трябва да получават газ от азерското находище "Шах Дениз 2". 

Очаква се ТАП, който е с капацитет 10 милиарда куб.м. годишно, да заработи през 2020 г., когато ще се появят първите реални количества азерско "синьо гориво". 

България е договорила доставката на 1 милиард куб.м. газ от тях. Те ще стигат до страната ни през интерконектора с Гърция, който предстои да бъде изграден. 

Договорът от Преспа беше подписан на 17 юни от премиерите на Гърция и Македония Алексис Ципрас и Зоран Заев. Той открива пътя пред Македония за членство в НАТО и започване на преговори за присъединяване към ЕС. Договорът предвижда промяна на името на Македония, която ще се казва „Република Северна Македония“. Парламентът в Скопие вече одобри първата част от промените в Конституцията, които са свързани със смяната на името на страната.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!