В интернет широко се обсъжда нововъведението в трудовото законодателство на Финландия, според което работниците вече имат право да спят на работа, без да се крият и опасяват, че ще ги глобят. Както показват многобройните изследвания на медиците, дневният сън в рамките на половин час с използването на опита на релакса (да се заспи бързо и да се спи точно толкова, колкото е необходимо за бодро събуждане) позволява на човека да намали напрежението и да си върне сутрешната умствена и физическа работоспособност.

Безусловно, това е полезно не само за здравето на самия работник, но е изгодно и за фирмата, защото след краткия дневен сън служителят ще пристъпи към своите задължения с нови сили и ще може по-бързо и успешно да решава поставените му задачи. 

Учени алармират: Трябва да спим голи! Ето защо

Засега този опит се практикува само от някои компании в Хелзинки, които не само плащат за такъв кратък дневен сън, но и поемат разходите за обучение на служителите, отговарящи за релакса и така нататък (за целта се наемат треньори и се плащат занятия). Всъщност, във Финландия започват да практикуват и обучение на децата в училище на пълноценен кратковременен сън, благодарение на което в бъдеще работниците в тези фирми, компании и предприятия вече няма да имат нужда да бъдат обучавани в релаксация. 
 


С една дума, по-рано се смяташе (а и в момента се смята в повечето страни по света), че сънят по време на работа е признак за мързел, незаинтересованост от резултатите на работата. Но в действителност, както вече бе доказано от учените, кратковременният дневен сън помага за прилив на нови сили, при което похабените за дрямката няколко минути се отплащат с истински взрив на производителността на труда и невиждана резултатност на всичките усилия на служителите. 

Пълен шок: Ето колко часа сън водят до преждевременна смърт

Но в този случай, подчертават специалистите, е необходимо да се има предвид, че всеки човек има нужда от различно определено количество минути, за да си почине максимално и да стане бодър и работоспособен. Преспиването в този случай води до това, че човекът се събужда съвършено разбит и вече неспособен на каквато и да е работа, особено умствена. Затова ръководството на търговските фирми в Хелзинки не пести пари не само за дневен сън на своите служители, но и за обучение как правилно трябва да се почива. 

Превод и редакция: БЛИЦ