На бъдещата метространция при Симеоновски лифт се проучва възможност да бъдат изградени паркинг и автогара, пише Монитор.


Това става ясно от внесен доклад в Столичния общински съвет (СОС) от главния архитект Здравко Здравков за промяна на действащи подробни устройствени планове в града.

В момента текат обсъждания по доклада в комисии в общински съвет. Капацитетът на паркинга да е за 500-600 коли, а новата автогара трябва да поеме функциите на сегашната „Юг“, предлага Здравков.

Столичната община има намерение да продължи метрото след Бизнес парка в посока Запад с междинна станция срещу магазин Декатлон, оттам трасето да продължи към „Ринг мол“ и Икеа с възможност за подземна връзка към тях.

„Желанието е да се създаде една станция, която да обедини в себе си буферен паркинг за 500-600 автомобила, които още се проучва като техническа възможност. Разглежда се и възможност за създаване на автогара“, коментира главният архитект.

В момента тече строителството на първите два етапа от третия лъч на метрото.

В края на февруари шефът на „Метрополитен“ Стоян Братоев съобщи, че петте станции - „Красно село“, бул. „България“, „Медицински университет“, НДК и бул. „Патриарх Евтимий“ ще бъдат пуснати през май. Сега обаче не е ясно откриването им заради извънредното положение в страната.

През лятото бе предвидено и пускането на метростанциите при „Орлов мост“, на театър „Зад канала“ и на бул. „Владимир Вазов“. Във вторник пък кметът на София Йорданка Фандъкова съобщи, че до месец приключва и строителството на метрото в „Овча купел“, с което ще започнат изпитанията на влаковете.