Вероятно лихвените проценти ще продължат да се увеличават, след като това отново направи и ЕЦБ. Говорим за 1-2%. Това заяви бившият финансов министър Милен Велчев в ефира на Нова тв.    

„Тази седмица се случиха две позитивни неща в областта на финансите и бюджета. Наистина финансовият министър беше индикирал, че има готовност да се внесе бюджет за следващата година, но също така надделя разбирането, че в тази обстановка, в която не е ясно дали ще има управляваща коалиция е прекалено рисковано да се дава възможност с неясно мнозинство, да се гласуват основни параметри в бюджета”, поясни той. 

„Виждаме какво става на международните дългови пазари. Преди година и нещо България мажеше да се финансира на лихви между 0 и 1%. Сега под 5 процента и половина България няма начин да получи заеми.

Една от причините да се вдигнат толкова лихвите у нас е усещането на пазарите за несигурност у нашите управляващи дали искаме да влезем в еврозоната”, допълни бившият финансов министър.

И обясни, че инфлация се бори с приходи, с намаляване на разходи. По принцип тя се подхранва от увеличаване на доходите, каза още Велчев.

Според него е възможно България да изпълни поставената дата за влизане в еврозоната при една стегната бюджетна политика до края на годината.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук