Министерството на туризма крие подадените проекти по Програмата за финансиране на маркетингови дейности на туристически услуги в черноморските общини в България. Вече почти цяла седмица ведомството и пиарката на министър Зарица Динкова – Вероника Гюрова, не могат да изпратят информация за кандидатствалите общини, пише TravelNews.

Самата Гюрова трудно е откриваема от медиите, не си вдига телефона и не връща обаждания. Крайният срок за подаване на проекти беше до 27 ноември 2023 г.

Министър Зарица Динкова обяви в четвъртък пред Комисията по туризъм в парламента, че са подадени 21 предложения, но и пред депутатите тя не съобщи имената на общините и партньорите им – туроператори и летища. Туристическият бранш също е в неведение защо се крие информацията.

„Тази работа изисква прозрачност. Задължително е да бъдат съобщени имената на общините, туроператорите и летищата, които са подали проекти. Странно е, че не дават информация вече почти седмица“, коментира Мартин Захариев, зам.-председетал на Националния борд по туризъм.

Той допълни, че министър Динкова е подчертала пред депутатите в комисия, че работи прозрачно и с мерки антикорупция. „Действията на ведомството всъщност показват, че това не е съвсем така“, подчерта Захариев. 

„И аз не знам кои общини са подали проекти. Не знам и защо не ги съобщават“, се учуди Георги Щерев, председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА). Той се надява в най-скоро време министерството да излезе с официална информация.

По Програмата за финансиране на маркетингови дейности на туристически услуги в черноморските общини в България могат да кандидатстват само местните администрации в областите Бургас, Варна и Добрич, като задължително трябва да бъде в партньорство с туроператор за входящ туризъм или летище.

Партньори по проектите могат да бъдат и юридически лица, които са оператори на граждански летища за обществено ползване. Такива са летищата във Варна, Бургас и София.

Минимално изискване към състава на партньорството е то да включва поне една община, допустим кандидат/бенефициент и поне една туроператорска организация, регистрирана съгласно Закона за туризма, и/или юридическо лице, което е оператор на гражданско летище за обществено ползване в България.

По процедурата е недопустимо партньорство, което е съставено само от общини.

Една община може да бъде кандидат/бенефициент в до две проектни предложения.

Максималната стойност, която може да се предостави за финансиране на един проект, не може да надхвърля 400 000 лева.

Финансовата помощ, която се отпуска по процедурата, е 60% от общия размер на бюджета. Останалите 40% следва да бъдат осигурени под формата на собствено съфинансиране от общината и партньора - туроператор.

Допустими кандидати са следните общини - Аврен, Аксаково, Балчик, Белослав, Бургас, Бяла (Варненска област), Варна, Вълчи дол, Девня, Добрич-град, Долни чифлик, Дългопол, Каварна, Малко Търново, Несебър, Поморие, Приморско, Суворово, Царево, Шабла и Созопол.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук