Туристическият бранш е разочарован от номинацията на Зарица Динкова за министър на туризма от ПП – ДБ в бъдещото правителство на акад. Николай Денков, което се очаква да бъде подкрепено от ГЕРБ.

Бизнесът се надяваше на кандидатура, която да идва от сектора и да влезе бързо в ритъма на работа и решаването на задълбочаващите се проблеми.

„Бизнесът не очакваше подобна номинация, а на лице, което е близко до туризма. Надяваме се на смяна и по-сериозна кандидатура“, заяви пред TravelNews  проф. Георги Рачев, председател на Алианса на туристическата индустрия в България (АТИБ), който обединява сдруженията на туроператори, хотелиери и ресторантьори и е зам.-председател на Българската асоциация на туристическите агенции (БАТА).

Според него Зарица Динкова може да е добре подготвена като администратор и образование във външната и европейска политика, но това няма нищо общо с туризма. „Туризмът трябва да е приоритет за едно редовно правителство.

Министърът е хубаво да разбира, за да може да работи. В противен случай ще бъде блокиран от бранша“, коментира Рачев. АТИБ ще изпрати писмо със своето недоволство до акад. Денков, Мария Габриеел и лидерите на ПП - ДБ и ГЕРБ.

Подобна позиция изрази и Павлина Илиева, председател на Сдружението на туроператорите и туристическите агенти „Обединение Бъдеще за туризма“ (ОБТ). Тя също е разочарована от предложената номинация.

„Новият министър трябва да има идеи и кураж с какво се захваща. Ще се върши работа на парче и няма да има тласък на сектора“, смята Илиева. По думите й министърът ще бъде очречен да не върши нищо.

Затова на бранша му трябва човек с възможности и опит, защото трябва да бъдат променени Законът за туризма и да бъде създаден Гаранционен фонд за туроператорите.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук