Министърът на икономиката Емил Караниколов е наредил проверка в "Кинтекс" за 10 години назад. Това стана ясно по време на извънреден брифинг в министерството.
 

"Ще проверяваме как са извършвани сделките и дали най-добрите оферти са печелили", обясни още той.
 
"Не знам кога ще бъдат отстранени нередностите в "Емко" и кога ще им бъде върнат лицензът", каза още министър Караниколов.

"Задължение на „Кинтекс“ е било да поиска оферти и от трите компании производители, но това не се е случило – „ВМЗ-Сопот“ и „Дунарит“ са били пропуснати", допълни още Караниколов.

„Вече съм изпратил сигнал до прокуратурата на Република България. Видно от сигнала е, че тези боеприпаси се произвеждат от три компании – „ВМЗ-Сопот“, „Дунарит“ и „Емко“. Задължение на „Кинтекс“ е да поиска оферта от всички производители. Но от „ВМЗ-Сопот“ и „Дунарит“ не са поискани. Извършихме проверка в държавното дружество и цените, които тогава сме могли да дадем за тези боеприпаси, са били с от 5% до 10% по-ниски. Защо се е случило това заобикаляне – това ще го каже прокуратурата, но това е факт“, обясни той.

Министър Караниколов коментира и протеста на служителите на „Емко“, като обясни, че цялото правителство осъзнава страховете на работниците на дружеството. „Но апелът ми към тях е следният – самите те няколко пъти потвърдиха, че има нередности, за които казват, че са маловажни. Днес и главният секретар на МВР потвърди, че има боеприпаси, които се съхраняват неправомерно. Самите работници трябва да обърнат внимание, че отстраняването на тези нередности е с цел превенция и защита на тяхното здраве. Ако, не дай си боже, нещо стане, и аз утре изляза и кажа, че тези нередности са маловажни - какво ще стане? Всички сме поели ангажимента, че при отстраняване на нередностите незабавно ще бъде върнат лицензът за внос и износ. Лицензът за производство не е прекратен“, каза той.

Караниколов обясни, че не е разпореждал прекратяване на договора между „Кинтекс“ и „Емко“, както се тиражираше. „Производителят е длъжен да натовари на кораби тези боеприпаси. Това е задължение на дружеството производител и е невъзможно за "Кинтекс“, каза още той, цитиран от Фокус. 
 
ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!