Очакваме официално да ни бъде връчено решението на ЕК. Оттам нататък имаме срок, в който да се запознаем с него и да решим какви стъпки ще предприемем по нататък.

Това заяви министър Теменужка Петкова по време на   пресконференция в министерство на енергетиката след наложената от Ек на БЕХ глоба от 77 млн. евро заради монопол.

България е доказала своята лоялност към ЕК, посочи тя.

Решенията ни след наложената глоба от ЕК в размер на 77 млн. евро на групата БЕХ ще бъдат насочени в защита на националните ни интереси и имуществените и финансови интереси на държавната енергетика, заяви Теменужка Петкова.

Ангажиментът за плащане на глобата е в рамките на три месеца, заяви Петкова.

Това е дело, което води своето начало назад във времето. Може би последните 8-9 години. Това е едно дело, което продължи доста дълго време. Ние от 2015 г. водим активни преговори с ЕК, каза тя. По думите ѝ активните разговори в тази посока са, както на експертно и политическо ниво. Ние смятахме, че са налице всички основания за това да можем да постигнем споразумение с ЕК. За съжаление, такова споразумение не можахме да постигнем, допълни министър Петкова.