Британското правителство заяви, че има първи бегли признаци на стабилизиране по бензиностанциите след дни на огромни опашки от презапасяващи се хора из цялата страна.

Медиите обаче продължават да излъчват информации и кадри за проблеми със зареждането по бензиностанциите в резултат на нарушената снабдителна верига, предава БНР.

Британският министър на транспорта Грант Шапс заяви за „Скай нюз“, че колкото по-скоро хората се завърнат към нормалните си навици и престанат панически да се запасяват с гориво, толкова по-скоро ще бъде решена кризата със снабдяването:

„Много гориво вече премина в резервоарите на колите на хората и сега се наблюдават първи много бегли признаци на стабилизиране на запасите по бензиностанциите, което още не може да се усети по опашките“.

Казаното от Шапс бе потвърдено и от Асоциацията на автомобилистите, като оттам също казаха, че все още има твърде много хора по отворените бензиностанции, а броят на затворените продължава да е висок.

Медиите разпространиха видео от инцидент на бензиностанция в югоизточния лондонски квартал Уелинг, на което се вижда как шофьор се опитва да прогони с нож друг клиент, който го прережда.

Армията продължава да е в готовност да се намеси като изпрати шофьори на цистерни, ако се наложи.

Матю Оксенфорд, европейски анализатор на списание „Икономист“ заяви, че 5-те хиляди временни визи за шофьори са „капка в морето“ за решаването на проблемите и едва ли ще примамят много европейци, които ще трябва да изоставят постоянната си работа.

Той предупреди, че комбинацията от недостиг на работници и по-високите цени на енергията могат да тласнат инфлацията още по-високо през следващите месеци, което ще доведе до проблеми и в други сектори.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ