Правителствата в Германия, Франция и Великобритания изплащат милиони на служителите, за да останат по домовете си, докато Европа се бори с коронавирусната пандемия, пише The Wall Street Journal, цитира dnes.bg.

Чрез изплащането на заплатите на служителите държавите се надяват да ги запазят на пазара на труда, докато здравната и икономическа криза отшуми, за да може бизнесът да се възстанови по-бързо.

Политиките също така отразяват усилията на Европа да се избегнат социалните щети от масовите съкращения.

Италия прави това от десетилетия, превръщайки краркосрочната програма за спасяване на работни места в постоянна подкрепа. Mилиони служители в Европейския съюз ще продължават да разчитат на помощи през 2021 г.

Увеличената употреба на програми за подкрепа на заетостта започва в Италия през 60-те години на миналия век, като служители в държавни компании получават помощи в рамките на десетилетие или повече, за да могат да се пенсионират.

Правителството въведе 2-годишен лимит на помощите през 90-те години, но удължаването му скоро се превърна в норма, особено в зората на финансовата криза, която опустоши италианската икономика.

Служителите, които получават подкрепа от държавата, работят с намалено работно време, а в някои случаи - изобщо.

“Програмата за подкрепа на заетостта работи, когато е използвана от няколко компании, изпитващи затруднения, но не е устойчива, когато цялата система е в криза”, заяви Маурицио дел Конте, професор в университета “Бокони”.

“Тя ти позволява да запазиш работните места, докато нещата се подобрят, но идеята се основава на неща, които всъщност се подобряват”, добавя той, цитиран от Bloomberg TV Bulgaria.

Увеличената употреба на програми понижава продуктивността в Италия през последните години, посочват икономисти. Тези стимули например позволиха на автомобилния производител Fiat и други големи индустриални компании да отложат необходимостта от затваряне на заводи.

Fiat, която използва програмите за заетост, затвори само един от заводите си след финансовата криза, която опустоши автомобилната индустрия. Оставащите заводи работиха с капацитет от под 75%, определян от много анализатори като ключов.

На фона на очакванията за нова рецесия в еврозоната и бавните ваксинационни кампании много европейски страни удължават програмите за запазване на заетостта, финансирани от правителствата, поне до средата на тази година.

Италианското правителство сигнализира, че стимулите ще продължат да се изплащат поне до юни.

Уменията на служителите често се понижават по време на удължаване на подобни програми, посочват експерти.

“След като бъдат отменени помощите в условията на Covid, има хора, които ще загубят работните си места, защото не са работили от година и половина или две, така че ще бъде трудно те да бъдат наети отново”, заяви проф. Дел Конте.

Германия, Франция и Великобритания имаха по над 10 милиона служители, разчитащи на държавна подкрепа от началото на пандемията. Към края на януари тези служители все още са 2,7 милиона в Германия и 4,7 милиона във Великобритания.

Италианското правителство също така въведе мораториум върху почти всички съкращения.

Confindustria, сдружение на работодателите, настоява правителството на премиера Марио Драги да отмени забраната, запазвайки само няколко изключения. След като мораториумът приключи, 300 хиляди души могат да бъдат съкратени, смятат някои икономисти.

Подходът е значително по-различен в САЩ, където милиони загубиха работните си места по време на пандемията и получават обезщетения.

Безработицата в страната нарасна до почти 15% през миналата година, като към момента е на ниво от около 6%. Безработицата в еврозоната е около 8%.