До 15 май ще бъде предложен механизъм за уязвимите групи хора, в момента нямаме решения за водни или енергийни помощи, но имаме решение за това, че трябва да намерим механизъм как да подкрепим уязвимите лица.

Това каза социалният министър Деница Сачева на семинар в Банкя.

Това е въпрос, който предстои да се дискутира с МРРБ и с министерството на енергетиката, защото уязвими лица по отношение на енергийните помощи не биха били непременно социално слаби. Дискусиите тепърва предстоят и ще продължат до края на тази година, добави Сачева.

За водните помощи са предложили механизъм и ще се внесе до 15 май заедно с МРРБ.

„Как, ако прехвърлим от работодателите към НОИ плащането на тридневните болнични, това ще накара хората да си стоят на работните места?“, коментира социалният министър решението на Министерски съвет първите 3 дни болничен да си останат за сметка работодателите.

По думите й бюджетът на държавата би се отежнил с 200 милиона лева, ако поеме тези плащания.

Според Сачева е необходимо да се помисли за информационна свързаност между институциите, за да се постигне контрол върху злоупотребите.

Социалното министерство не подкрепя и идеята хората да могат да прехвърлят партидите си от частния фонд в НОИ в дните преди пенсиониране. В сегашната методика е заложено това да става 5 години преди пенсиониране.

Отлагане на срока се обсъжда само за първите групи пенсионери, които ще получат втора пенсия, става въпрос за 20 000 жени, разясни социалният министър.

Тя добави, че вторите пенсии не са в обхвата само на социалното министерство и че се изисква консенсус между Националния съвет за тристранно сътрудничество, НОИ и Министерство на финансите.

„На този етап, това което коментираме са промените в Кодекса за социално осигуряване за фазите на изплащане.

Продължават срещите с Комисията за финансов надзор и частните пенсионни фондове за промените в Кодекса за социално осигуряване, касаещи изплащането на вторите пенсии“, каза Сачева и припомни, че социалното министерство предлага няколко различни продукта за изплащане на парите от втория стълб.

Единият вариант е пожизнена пенсия, която пенсионерът може да получава, ако парите, натрупани в индивидуалната му партида позволяват месечният размер да не бъде по-малък от 15% от минималната пенсия за стаж и възраст.

Ако натрупаната сума в партидата е недостатъчна, пенсионерът ще може да си избере средствата да се изплащат разсрочено или еднократно. Еднократно може да се получат парите от индивидуалната партида, ако натрупванията в нея са по-малко от трикратния размер на минималната пенсия.

Първите лица, които ще получат втора пенсия са жените родени през 1960 г., които са около 20 000. От тях 1800 са прехвърлили индивидуалните си партиди от частните пенсионни фондове в НОИ.

Първите мъже, които ще вземат втора пенсия ще навършат нужната възраст за пенсиониране – 64 години и 7 месеца през 2024 година.