За първи път американска компания успя да подпише голяма сделка за доставка на втечнен природен газ за Украйна, която има за цел да укрепи нейната енергийна сигурност и да намали енергийното господство на Москва в Източна Европа. Това съобщава Financial Times.

Усилията на Venture Global са последната стъпка към постигането на голямата цел на администрацията на Джо Байдън за увеличаване на износа на енергия за Източна Европа и намаляване на влиянието на Русия в региона.

Въпреки че Европа вече е най-големият получател на втечнен природен газ от Съединените щати, Украйна никога досега не го е купувала директно. 

Държавата ще получава молекулите на „свободата“ от тази година.

D.Trading, търговско подразделение на DTEK, ще купува втечнен природен газ от заводи за износ на Venture Global.

Очевидно Украйна няма LNG терминали, така че сделката ще изисква достъп до друга инфраструктура в Европа, което драстично ще увеличи цената на вече скъпия газ. 

Украйна, свикнала с евтиното руско гориво, все пак възнамерява да купува западни суровини, само и само да остане в западния кръг на влияние.

D.Trading ще закупи до един милион тона LNG от строящото се в момента съоръжение Plaquemines на Venture Global в Луизиана от 2024 до 2026 г.

Освен това украинският търговец е готов да закупува до два милиона тона LNG годишно в продължение на 20 години като част от предложения проект CP2, който очаква разрешение от американското правителство.

Както е известно, Киев не възнамерява да подновява споразумението с Москва за транзит на газ през собствената си газотранспортна система.

Спирането на изпомпването също ще елиминира полезното виртуално реверсиране на газа на западната граница, превръщайки го във физическо.

Американският втечнен природен газ, доставян по обратната схема, ще направи суровината възможно най-скъпа, тъй като цената ще включва не само изпомпване до границите и инфраструктурата на Украйна, както беше преди, но и превоза на танкер през океана.

Сделката обаче вече е сключена и това показва решимостта на Киев да въври на запад.