Балансът на Федералния резерв на САЩ е нараснал с 40 процентни пункта от БВП от началото на рецесията, което е двукратно повече от съвкупния му ръст от първите три пакета с количествени улеснения, когато се покачи с 20 процентни пункта от БВП, посочи главният икономист на Morgan Stanley Четан Ахя, предаде Zero Hedge, пише money.bg.

Същевременно от банката са на мнение, че текущата криза ще бъде по-дълбока, но по-краткотрайна от Голямата рецесия от 2008 г.


Тя е "текуща", защото резултатите за първото тримесечие на годината както от САЩ, така и от Европа показват, че развитите икономики вече са в криза. 

Ахя посочва, че очакванията на потребителите са подобрени в момента, транспортът започва да се възстановява, а свиването на разходите не е толкова скоростно, колкото се наблюдаваше от началото на рецесията.

Данните за използването на кредитни карти в САЩ през последните две седмици дори отчитат нарастване.

Стопанството на Китай вече е преминало дъното на кризата още през февруари, а скоро то ще се наблюдава и в Латинска Америка и Централна и Източна Европа, прогнозира Ахя. Конкретно в САЩ дъното ще е през април.

"С отварянето на икономиките, което ще позволи на все повече работници да се върнат на работа, мобилността и производителността ще се покачват още повече", пише Ахя.

"Поетапно отваряне в САЩ и Европа вече се планира през следващите седмици. В САЩ вече някои щати започнаха с този процес и прогнозата ни е, че до средата на май 54% от икономиката ще бъде активна." 

От Morgan Stanley са на мнение, че производството, инфраструктурата и строителството в Китай се възстановяват сравнително бързо, а индексът на мениджърските поръчки, поне официално, вече е в територия на нарастване.

"Проблемите в предлагането бързо се разрешиха и производството изпитва V-образно възстановяване, което предполага, че производството в Европа и САЩ ще последва подобна траектория."