"Мерките, които предприе българското правителство срещу разпространението на коронавируса, бяха навременни и успешни. Смятам, че това личи достатъчно ясно по броя на заразените у нас в сравнение с другите европейски страни". 

Това заяви в студиото на ''Здравей, България'' по Нова телевизия председателят на Партията на европейските социалисти /ПЕС/ Сергей Станишев.

"Оттук-нататък големият въпрос трябва да е съсредоточен върху социално-икономическите мерки. Според мен трябва много сериозно да се мисли за антикризисен щаб, защото вече са нанесени наистина сериозни щети върху икономиката ни. Тук трябва кабинетът да постигне национално съгласие с всички партии и да привлече необходимите икономически специалисти, за да бъдат чути повече мнения", коментира Станишев.

По думите му за излизане от кризата е нужно солидарност от всички в ЕС, тъй като и най-силните икономики няма да се спасят, ако потънат и по-слабите.

,,Тази криза е симетрична, т.е. всички са под удара – и бедните, и богатите. Ето защо трябва в тази ситуация мерките да бъдат обърнати към бъдещето и да се издават еврооблигации. Така че или ще изплуваме всички заедно, или ще потънем един след друг'', обясни още лидерът на ПЕС.

Бившият председател на БСП Сергей Станишев разкритикува соцлидера Корнелия Нинова за организираната, по думите му, атака срещу лидера на БСП-Пловдив Георги Гергов.

"Тази кампания, която се надигна, заклеймяваща Георги Гергов, очевидно организирана, не е най-разумното нещо", заяви Станишев. Според него някой е преценил, че той е удобна мишена за атака насред кампанията за избор на нов лидер на партията.

"Всеки може да изказва своето мнение. Позицията "ти нямаш право да говориш е абсолютно неприемлива за нашата партия", не приема Станишев заклеймяването на Гергов за това, че е подкрепил действията на правителството за овладяване на епидемията от коронавирус. Преди дни лидерът на пловдивските социалисти написа писмо до Националния съвет на БСП, в което изрази позицията си за поведението на партията по време на извънредно положение, а след това последва искане от страна на соцлидера той да си подаде оставката.
 

,,Иска ми се да видя по-голяма активност на България в тази дискусия. Трябва да знаем какво искаме, защото много европейски средства в размер на милиарди са достъпни сега. В този момент България трябва да бъде по-активна и да има прозрачност и отчетност, за да може да стигнат пари до повече хора'', отбеляза той.

,,Да, съществува опасност от засилване на националистическата вълна, ако Европа не покаже обща солидарност. В противен случай това би довело до разпадане на ЕС като общност, поради което ЕС трябва да покаже решителност и кураж и да върви смело напред'', посочи в заключение Сергей Станишев.