Morgan Stanley ще съкрати около 1500 души заради тревоги относно състоянието на икономиката на глобално равнище, предаде CNN Business, позовавайки се на свой източник от банката.

Техният брой се равнява на над 2% от размера на целия персонал на банката, който към края на септември тази година достигна 60,5 хил. души, пише money.bg.

Програмата ще обхване работещите в технологичното подразделение на финансовата институция и служителите на оперативно равнище. Очаква се гигантът да бъде принуден да изплати между 150 и 200 млн. долара като компенсации за решението си.

Новината идва в контекста на нарастващите усилия от страна на компаниите на Wall Street за понижаване на разходите в условията на ниски лихвени проценти, забавящ се икономически растеж и нарастваща волатилност на пазарите.

Освен това традиционните банкови професии вече са от сериозен натиск от навлизането на технологии като изкуствения интелект и блокчейн във финансовия свят.

Morgan Stanley е сред банките, чиито разходи за компенсация нараснаха през последното тримесечие на фона на задържащите се приходи.

"Оставаме фокусирани върху контрола на разходите си", коментира главният изпълнителен директор на банката Джеймс Горман след обявяването на финансовите резултати, но от институцията отказват да коментират програмата за освобождаване на служители.

Чрез нея Morgan Stanley се присъединява към европейските банки включително Deutsche Bank, UniCredit и Societe Generale, които съвкупно обявиха планове за съкращаване на почти 30 хил. служители през последните месеци.

Очакванията са финансовите институции в Европа да намалят броя на служителите си с общо над 60 хил. души в рамките на следващите няколко години.

Въпреки че през последния месец безработицата достигна 50-годишно дъно от 3,5%, сред притесненията пред пазарите са сериозното забавяне на производствения сектор в САЩ и задлъжнялостта в много отрасли от икономиката, включително на домакинствата и корпоративния сектор.

Това е особено вярно за земеделските производители в страната и компаниите за шистов петрол.

Същевременно банките опитват да автоматизират и дигитализират колкото се може повече от услугите си, което също оказва негативно въздействие върху заетостта в тях.

Прогнозата е, че до 2030 г. над 1,3 млн. служители в САЩ и около 500 хил. във Великобритания ще бъдат засегнати от имплементирането на решения, свързани с изкуствения интелект.