В четвъртък строителният сектор беше на среща с правителството. От бранша поискаха всички големи обекти да бъдат завършени и дори да стартират нови.

„Строителният бранш изпълнява около 15% от БВП. В него не са заети само нашите работници, които са около 200 000.

Бих казал, че към него е закачена и строителната продукция, която изхранва около 1 милион граждани на страната”, посочи председателят на Управителния съвет на Камарата на строителите инж. Илиян Терзиев.

„Ние искаме да заработваме парите си и в никакъв случай не желаем да стоим пред бюрата по труда и да получаваме пари неработейки. Нашият апел е да не спира това, което беше заложено като програма в държавата, и то да се изпълнява ритмично и навременно”, каза още той.

Терзиев коментира и програмата за саниране, за която държавата ще даде 1,6 млрд. лева.  

„Тя не може да се изпълни за един месец. Програмата ще продължи поне две-три години. Между 100 и 200 000 лева е сумата за един саниран обект. Това е предимно за малки и средни фирми в нашия бранш, а не за големите”, посочи председателят на Камарата на строителите.

Инженер Терзиев обърна внимание как Германия е излязла от кризата преди десетина години, инвестирайки 150 млрд. в строителството.

„Това е лесният вариант, по който можем да излезем от кризисната ситуация. Нашето послание е, че не искаме даром пари, а да ги заработваме”, заключи той.