Левът е подценен и можем само да спечелим от промяна на курса. Това каза финансовият министър от правителството на Обединените демократични сили Муравей Радев, цитиран от "Фокус".

Той обясни, че, ако днес някой свали валутния борд, обменният курс на българския лев ще се увеличи, защото той не е надценен, а подценен. Българинът би трябвало да забогатее, ако това се случи, но това е химера и няма да се случи, защото все още говорим за чакалнята, обясни той.

„В ERM II законодателно е заковано, след преговори със страните от еврозоната и Европейската централна банка, че България влиза в чакалнята със сегашния фиксиран курс – 1.95583 и престоява с него там. Ако някоя държава поиска смяна на този курс с друг, то тя може да го направи само с основание. То може да бъде, ако курсът играе по време на престоя в чакалнята с повече от 15%“, каза той.

Муравей Радев обясни, че в резултат на валутния борд нашият курс е фиксиран и няма да има подобно движение. Според него големият въпрос е с какъв курс ще излезе българският лев от чакалнята. Българите сами трябва да искат промяна в курса, за да поскъпи лева, препоръча Радев.