“Следим внимателно процеса, свързан с “Кремиковци”, в наш интерес и в интерес на България е комбинатът да продължи да работи”. Това заяви транспортният министър Петър Мутафчиев.

По думите на Мутафчиев “Кремиковци” е важен фактор за БДЖ, най-вече по отношение на товарите. Той припомни, че над 300 предприятия са свързани с комбината. Министърът изрази надежда, че все пак ще се намери решение да се запази доменното производство, както и да се потърси начин околната среда да не се замърсява. Според Мутафчиев така ще се даде възможност на железопътния транспорт да превозва материалите, които ще са необходими за производството.
В момента кризата е засегнала в много голям мащаб товарите. Спадът на товарите в железопътния транспорт е около 40 на сто.

Мутафчиев смята, че през юни - юли ситуацията ще се подобри. “Прави се всичко възможно за запазване на състава. Ще гледаме този сериозен проблем да бъде с малки социални последствия”, посочи той. По думите му кризата и съкращенията са неразривно свързани, но е важно когато се правят, това да не повлияе на цялостната работа на системата. Той обясни, че се работи върху това хората да усетят в по-малка степен тежестта на ситуацията чрез програми на социалното министерство.

В момента най-тежко е състоянието на пристанищата в Бургас и Лом. За тях се търсят допълнителни товари, за да не се изпада в по-неблагоприятна ситуация, каза още транспортният министър. /БЛИЦ