Световната икономика отслабва, но ще избегне рецесия заради "по-търпеливия" Федерален резерв и стимулите от Китай. Това обяви директорът на Международния валутен фонд (МВФ) Кристин Лагард.

70% от световната икономика ще изпита спад през тази година, но "ние не виждаме рецесия в близко бъдеще. Всъщност ние очакваме някакъв подем на растежа през втората половина на 2019 г. и 2020 г.", каза тя в реч пред Американската търговска камара.

Очакваният скок обаче е "несигурен", предупреди Лагард и посочи рискове като Брекзит, високите нива на дълга и търговското напрежение. Като друг риск шефът на МВФ посочи по-голямо от очакваното затягане на финансовите условия.

Лагард повтори, че няма победители в търговската война между САЩ и Китай. Тя поясни, че ако митата върху всички търгувани стоки между двете държави бъдат увеличени до 25 процентни пункта, това ще доведе до свиване на БВП на САЩ с 0,6% и на Китай с 1,5 на сто.

Междувременно Световната търговска организация (СТО) излезе с прогноза за търговията. СТО очаква световният търговски растеж да бъде по-слаб през 2019 г. в сравнение с миналата година.

Предварителните данни на организацията показваха, че тази година се очаква 3,7% ръст на търговията, но впоследствие прогнозата беше ревизирана до 2,6 на сто, което е спад в сравнение с ръста от 3% през 2018 г. Преди година СТО прогнозираше 4,4% ръст на световната търговия през 2018 г., но окончателните данни са за 3% растеж на световната търговия, което според икономистите подчертава рисковете пред глобалната икономика.