Рискът от инфлационна спирала цени-заплати, чрез която инфлацията подхранва растящите заплати, което на свой ред води до по-високи цени, засега е ограничен. Това пише в най-новия доклад за глобалните икономически перспективи на Международния валутен фонд, цитиран от Франс прес и БТА.

Такова самоподхранване на инфлационните процеси е кошмар за централните банки, тъй като значително би затруднило техните действия за забавяне на ръста на цените.

Според експертите на МВФ обаче подобна спирала все още не се забелязва поради комбинацията от три фактора: инфлационните шокове остават външни за пазара на труда; спадът на реалните заплати помага за намаляване на инфлацията; и решителните действия на централните банки.

Увеличенията на заплатите в някои страни са преди всичко поради особено ниската безработица. Такъв е случаят в Съединените щати, където липсата на работна ръка принуждава работодателите да предлагат по-атрактивни възнаграждения, за да привлекат служители.

За да се определи съществуването на риск от спирала цени-заплати, докладът разглежда подобни ситуации през последните 50 години. Така експертите са установили, че заплатите нарастват постепенно след преминаване на инфлационния шок, за да се доближат реалните възнаграждения до предишното си ниво.
 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук