Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) ще обяви новите цени на ток, парно и топла вода на 1-ви юли – датата, от която влизат в сила. Това стана ясно след проведеното днес обществено обсъждане при регулатора. Комисията предлага увеличение с три процента и половина за електроенергията и четири процента и половина, средно за страната, при топлоенергията, цени, които гражданските и неправителствените организации не приемат. 

От топлофикационните и електроразпределителните дружества вече изказаха несъгласие с недостатъчното, според тях, поскъпване, уточнява БНР. 

Докато течеше заседанието, пред сградата недоволни граждани организираха протест. Няколко от протестиращите нахлуха в залата и прекъснаха заседанието, за да бъдат чути и от присъстващите вътре: "Това обществено обсъждане, по своята същност, е лицемерна легитимация на едно вече взето антисоциално решение за повишаването на цената на тока, топлата вода и парното. Всъщност, г-н Иван Иванов обслужва енергийните монополисти".

Новите цени са непосилни за пенсионерите и работещите бедни, обяви Емил Георгиев от Федерацията на потребителите: "При разлика от десет пъти в пенсии и заплати при милион и половина под прага на бедност, кажи-речи още толкова на ръба, да се тръгва към нов ценови шок е гавра с българските потребители". И настояха за мораториум върху цените или компенсирането им с резервите на дружествата. 

Според омбудсмана Мая Манолова няма основание за по-високите цени: "Предложението, което прави КЕВР, е необосновано, нечестно, несправедливо спрямо българските граждани. За съжаление решенията се вземат от регулатора и в конкретния случай наистина изглеждат предварително взети, т.е. ние участваме в един спектакъл".

Големите фирми-консуматори на ток вчера също изразиха публично недоволство от планираното от 1 юли поскъпване на тока за бита с 3.5 процента, приемат го за твърде малко. От федерацията на индустриалните енергийни консуматори твърдят, че предприятията ще понесат нов удар, защото тока, който могат да купуват само от енергйната борса, ще остане скъп. 

Увеличението на цените, които КЕВР предлага за парното и топлата вода, е най-голямо за абонатите в Разград и Габрово, съответно 17 и 12 на сто. Най-малко е предлаганото увеличение във Варна и Перник – около 2%. В Сливен топлоенергията се очаква да поевтинее под процент. В София новата цена ще е с 4,3 на сто по-висока, е предвидено в проектното решение, а за останалите топлофикации увеличението варира между 6 и 7,5%. На обсъждането с топлофикационните дружества във вторник, възраженията бяха категорични.

„Срещу намалените ни разходи за ремонт, намалените количества емисия въглероден двуокис и респективно намалените разходи за закупуване на тези емисии“, коментира директорът на врачанската топлофикация Радослав Михайлов.

Възражения имаше и срещу предвиденото увеличение в цената на тока – Петър Илиев, изпълнителен директор на НЕК: „За пореден път с цените се прави една псевдосоциална програма. При тези цени не знам кой печели, защото, според мен, няма печелещи, всички са губещи“.

Преди да вземе окончателно решение, КЕВР изслуша днес и граждански и неправителствени организации.

Пред сградата на КЕВР се събраха около 50 недоволни пенсионери, организирани от партия за радикална промяна "Българска пролет": „Убиват ни с тока, водата и парното! И за въздуха ли ще плащаме", питат те с транспарант. „Цената на парното, тока и топлата вода се вдигат драстично, а пенсиите – не, негодуват хората от златната възраст: „Всяка година ни го качват тоя ток и го връзват с минималната заплата, а с пенсиите кой ще върже? ...Пенсиите са безкрайно малки и се говори само за вдигане на тавана на пенсиите – а защо не вдигнат долната граница? Мога да ви дам пример от вчера. В "Дружба"1-2 беше дискотека. ЧЕЗ си прави, каквото иска. Непланирано прекъсване, а после искат повишаване на цените. Аз също съм възмутена от цените. Живея в тая държава. С тези малки пенсии, с тези скъпи цени на всичко – и си продължават да растат цените на всичко. Не се ли засрамиха вече? ...Няма от какво да сме доволни. Всичко расте с изключение на доходите“, казаха протестиращи срещу планираното поскъпване на тока и парното. 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!