Строителството на европейския газопровод “Набуко” е изключено от списъка на проектите, подлежащи на финансиране в отделна графа за сметка на неизразходваните средства от бюджета на ЕС, съобщи за РИА “Новости” източник от Съвета на министрите на ЕС.
Първоначално за финансирането на “Набуко” беше предложено да бъдат отделени 250 милиона евро, които след това бяха орязани на 50 милиона. “Сега “Набуко” е включен в раздела “Южен газов коридор”, който предвижда реализацията на редица енергийни проекти в Южна Европа”, каза източникът.
Външните министри на 27-те страни от ЕС на срещата си вчера в Брюксел не успяха да преодолеят разногласията и да одобрят предложения от Европейската комисия и от ротационния председател на ЕС Чехия пакет финансови стимули от 5 милиарда евро, по-голямата част от които предназначени за реализацията на проекти за осигуряване на енергийната сигурност на ЕС, включително “Набуко”.
Германия заяви по-рано, че не смята за необходимо да се харчат пари на данъкоплатците за строителството на “Набуко”, целта на който е да бъде намалена зависимостта на Европа от руския газ. Необходимостта от реализацията на проекта се подлага под съмнение и от Италия и Франция.
По думите на източника на агенцията при приемането на решението за изключване на “Набуко” от списъка на приоритетните проекти на ЕС са били взети предвид и опасенията на частните инвеститори, които предвиждат трудности при реализацията на проекта в светлината на конфликта в Грузия, газовата криза и конкуренцията от страна на руския проект “Южен поток”.
Проектът “Набуко”, оценяван на 7,3 милиарда долара, трябва да стане продължение на преминаващия през Турция газопровод Баку-Тбилиси-Ерзурум. Предвижда се по него да минават по 20-30 милиарда куб. м. газ годишно. Планира се строителството му да приключи до 2013 г., а доставките на газ да започнат през 2014 г.
Преговорите за “Набуко”, при който един от основните въпроси са гаранциите за запълването с газ, се водят от дълго време. Те се активизираха в началото на тази година, след като избухна руско-украинският газов конфликт, посочва РИА “Новости”. Като потенциални доставчици на газ за “Набуко” са сочени Азербайджан, Иран, Туркменистан и Ирак. През май в Прага ще се проведе среща на върха на страните-участнички в “Набуко”. /БЛИЦ