От утре данъчните декларации, подадени онлайн са попълнени автоматично. За целта гражданите трябва да имат валиден ПИК или електронен подпис, с който да получат достъп до електронните услуги на НАП, съобщава "Монитор".

Информацията, която ще се появи в онлайн декларациите, постъпва от данните за нас, които основният ни работодател вече е подал. Това включва доходи от трудов договор, както и хонорари и възнаграждения по граждански договори.

Всеки данъкоплатец обаче има задължението да провери доколко е вярна информацията в документа.

При наличие на несъответствия, може да се правят поправки преди декларацията да бъде изпратена. Друга новост тази година е, че се удължава срокът за получаване на 5% или до 500 лв. отстъпка от данъка за довнасяне. Досега крайният срок бе 31 януари, но той се измества на края на март.

В данъчна кампания 2020 г. има административни облекчения. Служебни бележки вече няма да се прикачват, но стига да поиска, всеки служител може да вземе такава от своя работодател.

Освен това, данъкоплатците ще подават три документа по-малко - копия от валидно ТЕЛК/НЕЛК решение, от документи, удостоверяващи направени вноски за закупуване на осигурителен стаж при пенсиониране, както и копие от решение за намалена работоспособност.

Самоосигурявалите се през 2019 г. са задължени електронно да подадат декларация.

Към нея може да се добавят и други доходи, постъпили от физически лица, от чужбина, или от отдаване на помещения под наем. В случай на използвани облекчения, то те трябва да се посочат.