В началото на своето създаване Airbnb помагаше на хората да отдават свободните си стаи на туристи и да печелят някое допълнително евро.
 

Днес, бизнесът с отдаване на имоти на почиващи е напреднал толкова, че цели апартаменти биват купувани и отдавани под наем, но не дългосрочно, а отново на туристи.
 
Оказва се, че това гони местните жители от градовете, а около 10 туристически града са се обърнали към Европейския съюз за помощ.

Един от най-романтичните градове в Европа пропищя от туристи и...
 
Хулио си купува 9 апартамента във Валенсия, които отдава през Airbnb. Пред Би Би Си той признава, че печели повече пари давайки ги на туристи, отколкото на хора, които искат да живеят под наем, пише dnes.bg.
 
Хулио е един от многото, които са превърнали Airbnb в своя професия.
 
„Радваме се на този бизнес, защото реновираме апартаменти и помагаме на туризма в града“, казва той.
 
Но тази „помощ на туризма“ се отразява негативно върху местните граждани.
 
Хесус и Мигел живеят в малко жилище във Валенсия. Хесус е художник, който използва мястото като свое студио. Но скоро апартаментът вече няма да е техен дом.

Те живеят там под наем, а старият собственик на мястото го е продал на предприемач, който ще го превърне в поредното Airbnb. Всъщност, той не просто е купил апартамента на Хесус и Мигел, а цялата сграда, която ще превърне в нещо подобно на хотел.
 
„Буквално ни изхвърлят от дома ни. Тук съм живял 14 години. Чувствам се така, все едно откъсват част от мен“, споделя Хесус. Той и Мигел имат само 20 дни да напуснат апартамента.
 
„Къде ще отидем? Ще трябва да напусна Валенсия, да съм далеч от корените си“, жалва се той.
 
През последните години броят на местата, които се отдават под наем на туристи се увеличава със светкавични темпове. Един на всеки осем апартамента в даден квартал вече се е превърнал в Airbnb.
 
“Как да се разхождам по улиците и да виждам само натрапници, които се разхождат по тях? Един ден едни хора ще живеят тук, следващата седмица – други. А това тук беше моя дом“, казва Хесус.

Давате дома си под наем на туристи? Те правят секс – навсякъде!
 
Запитан дали са му нужни 9 Airbnb-та и не може ли да отдава някой от апартаментите на местни граждани, Хулио категорично отговаря: „Възможно е, но това не е бизнесът, в който съм. Airbnb ти дава свободата, че имотът винаги е на разположение, ако ти трябва за нещо, ако искаш да го продадеш, ако искаш самият ти да отседнеш в него.“
 
В някои градове цели квартали са вече част от Airbnb, принуждавайки местните да напускат насила домовете си.
 
„Харесва ми контакта с различни култури, духът, който туристите придават на града“, казва Хулио.
 
„Туризмът е добър за икономиката, но не този тип туризъм. Това не е Валенсия. Сега прилича повече на снимачна площадка“, възмущава се Хесус.