2019 г. ще остане в историята като поредната на ръст на сделките и цените на имотите в София. Данните на Агенцията по вписванията за последното тримесечие на миналата година показват, че в столицата са осъществени 9 587 сделки. Броят им е рекорден от 2008 г. насам, когато за същия период те бяха 13 052, преди да се сринат до 9 472 през 2009 г., съобщава money.bg.

Данните на Агенцията по вписванията отразяват реалните продажби със закъснение заради големия брой сделки "на зелено".

След не особено впечатляващ старт на 2019 г., през второто и третото тримесечие броят на сделките започна да расте, за да достигне до 5,3% ръст през последните три месеца на годината спрямо същия период на 2018 г.

Добрият резултат спомогна и за осмата поредна година на повишаване на продажби в столицата и вторият най-добър резултат от 2008 г. Общият брой на сделките в София през 2019 г. достига 29 772, показват данните на агенцията, повишение от 5,5% спрямо предходната година.

Междувременно ръстът на цените започна да се успокоява през 2019 г. и по данни на Knight Frank той е 5,9%. Експертите от Националната асоциация на строителните предприемачи (НАСП) наскоро коментираха, че през 2020 г. се очаква още по-слабо покачване - между 3% и 5%. В същото време тяхната прогнозата е значителен спад на сделките - до 15% намаление спрямо 2019 г.

"Макар профилът на клиентите да е без съществена разлика - млади семейства, търсещи първо жилище, виждаме промяна в поведението им. Процесът по покупка става по-дълъг, провеждат се повече огледи, преговорите са интензивни. Търсят се различни възможности за предоговаряне на условията, като отстъпки и гъвкавост в схемите за изплащане", коментира тогава Асен Чавдаров от "Контракт Сити" и член на Управителния съвет на НАСП.

През 2020 г. можем да очакваме, че пазарът ще бъде подкрепен от продължаващата миграция към София, както и от продължаващата политика на Европейската централна банка (ЕЦБ) за рекордно ниски лихви, която се отразява и на цената на кредитите у нас.