Руската рубла днес падна с 3,3%, до 102,4237 рубли за долар. Това е най-ниското ниво на руските пари от март 2022 г., непосредствено след началото на инвазията на Русия в Украйна.

Срещу еврото рублата поевтиня с 2,3%, до 111,4030 рубли за евро, което също е най-ниското ѝ ниво от март миналата година насам, съобщава "Ройтерс".

"Слабата рубла усложнява структурната трансформация на икономиката (на Русия - бел.ред.) и се отразява негативно върху реалните доходи на населението й.

В интерес на руската икономика е рублата да е силна", заяви Максим Орешкин, който е икономически съветник на руския президент Владимир Путин. 

Руската централна банка посочва, че причина за резкия срив на рублата тази година е свиването на търговския баланс на страната. Излишъкът по текущата сметка на Русия намаля с 85 на сто на годишна основа през първите 6 месеца на годината. 

През миналата седмица бяха огласени предварителни данни на руското финансово министерство, според които бюджетният дефицит на Русия през първите 7 месеца на годината достига до близо 2,82 трилиона рубли (близо 28 милиарда долара).

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук