Руската рубла удари ново дъно днес на фона на ескалацията на напрежението между Русия и САЩ във връзка с новите санкции и конфликта около Сирия. Руската валута достигна ниско равнище, регистрирано през 2016 година.
Руският пазар e в режим на "тотална разпродажба", след като САЩ наложиха нови санкции срещу Москва на 6 април, прицелвайки се в едни от най-големите руски компании и видни бизнесмени. 

Напрежението между Москва и Вашингтон ескалира допълнително в сряда, след като русия предупреди, че всяка една ракета на САЩ, изстреляна по Сирия във връзка с предполагаемата химическа атака в град Дума, ще бъде свалена. Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че Русия трябва да се подготви за ракетите, "които в скоро време ще дойдат".

Малко след изявлението на Тръмп рублата удари курса 65.05 спрямо долара на борсата в Москва. Това е най-ниското ѝ ниво от края на ноември 2016 година. Така руската валута изгуби над 11 процента от стойността си заради наложените санкции. 

Докато фундаменталните фактори, като състоянието на руската икономика и макроикономическите политики, останаха непроменени, апетитът към руски активи спадна значително през изминалите дни. 

Сега пазарът следи отблизо индикациите за това, как Москва ще отговори на санкциите и на евентуалните действия на САЩ в Сирия. 

Руският премиер Дмитрий Медведев заяви, че отговорът на американските санкции ще е "адекватен", а също и че Москва ще разгледа внасяните от САЩ стоки и американските компании, които оперират в Русия, обмисляйки своя отговор. 

В като знак, че поевтиняването на рублата притеснява руските власти, руският финансов министър Антон Силуанов заяви, че Русия е прекратила временно закупуването на чуждестранна валута с цел попълване на валутните си резерви, за да избегне натиска от поевтиняването на собствената ѝ валута. 

Данни на Централната банка показаха, че финансовото ведомство не е купувало никакви валути за резервите си през понеделник.  

Превод и редакция: БЛИЦ

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!