Настоящата 2020 година бе относително слабо динамична по отношение на недвижимите имоти, пише money.bg.

След първоначалните опасения, че коронавирусната пандемия ще окаже силно въздействие върху пазара и цените на недвижимите имоти, оказа се, че това не се случи (все още). Цените на имотите останаха стабилни в столицата - противно на очакванията.

Нещо повече, офертните цени на имотите в София, където пазарът е най-голям и динамичен, са изключително близо до най-високите си нива в историята, достигнати през 2008 година.

При нива от 950 евро за кв. м (офертните цени от един от водещите сайтове за обяви за недвижими имоти) при едностайните, двустайните и тристайните имоти офертните цени са с около 5% под исторически най-високите си нива.

До голяма степен слабата реакция на пазара на имоти се предопределя (поне до момента) от доминиращата роля на продавачите преди старта на пандемията. А загубата на връзка с реалността на част от продавачите може да се проследи при някои от офертите на пазара в момента.

Ето как изглеждат някои от не особено адекватните оферти за продажба на имоти в момента, които до голяма степен описват картината в столицата ни и намаляващата достъпност на имотите за масовия купувач:

150 000 евро за едностаен апартамент

Едностайните апартаменти често се предпочитат от хора с пораснали деца или едночленни семейства. Причината - нуждата от малко пространство и търсене на приемлива по абсолютна стойност цена.

Все повече обаче стават офертите за едностайни жилища с обявена продажна цена от над 100 000 евро. И макар в повечето случаи да става въпрос за имоти в идеалния център на София, трябва да се отбележи, че въз основа на площта им от около 50-ина квадратни метра става въпрос за продажна цена от по над 2 000 евро за кв. м.

Типичен пример за това е обявен за продажба луксозен едностаен апартамент в центъра на София. За 50-те квадратни метра собственикът търси 150 000 евро.

Това прави по 3 000 евро за кв. м. Това е и най-скъпо предлаганият едностаен апартамент в София, макар и да откриваме още няколко оферти в популярния сайт imot.bg на стойност между 120 и 130 000 евро, повечето позиционирани в центъра на града, разбира се.

И макар в обявата да пише, че е подходящ за отдаване под наем, само ще отбележим, че за да носи доходност от наем от около 5%, каквато е нормалната доходност на повечето имоти, които се отдават в София, то подобна по размер инвестиция трябва да се отдава под наем за 625 евро на месец!

Иначе за всички, които разполагат с достатъчни средства и искат да живеят на центъра на София, където предлагането е относително ограничено, определено това си има цена, която трябва да са готови да заплатят...

Отново се появяват оферти с продажна цена от над 1 милион евро 

Допреди две-три години ултраскъпите имоти в столицата с продажна цена от по над 1 милион евро бяха поизчезнали от предлагането. Към днешна дата обаче такива оферти отново са доста често срещано явление.

Освен традиционните "непродадени" апартаменти, които виждаме сред офертите, в този ценови клас, има и редица нови предложения, част от някои от емблематичните сгради на София, символ на "лукс". Но прави впечатление, че с подобна цена често се добавят и оферти на не особено впечатляващи имоти.

Например четиристаен апартамент в Изток, с площ от 330 кв. м, се предлага срещу сумата от 1.5 милиона евро! Това прави цена за квадратен метър от 4 545 евро.

Интересен е фактът, че това далеч не е единственият апартамент в жилищна сграда с обявена цена от 1.5 милиона евро. Още две оферти откриваме за подобни имоти, като става въпрос за далеч по-големи жилища с площ от по над 500 кв. м.

Появява се плах опит да се премине и следващата психологическа граница от 3 000 000 евро. С такава продажна цена - за 3.2 милиона евро, е обявен луксозен многостаен апартамент в Лозенец с площ от 840 кв. м.

Въз основа на продажната цена се търсят по 3 800 евро за кв. м. При всички положения, ако имотът бъде продаден при подобна цена, той ще влезе в списъка на най-скъпо продадените апартаменти до момента.

Имоти с продажна цена от 5 000 евро за квадратен метър са отново често срещано явление

Докато сме на темата за скъпи имоти, няма как да не отбележим факта, че нереалистичните очаквания на някои продавачи отново се върнаха с пълна сила, при това въпреки условията на пандемия. Става въпрос за имоти с обявена продажна цена от 5 000 евро, или дори повече за квадратен метър.

Като пример можем да дадем имот от 71 кв. м с обявена продажна цена от 410 000 евро.

Това прави по 5 416 евро за кв. м, които се искат да се платят, защото местоположението е в един двор с президентството. Това е и мотото на офертата - "Ако искате да сте в един двор с президента, това е Вашият шанс!!!".

Още няколко оферти се откриват с подобни търсени цени от над 5 000 евро за квадратен метър, които определено говорят за "прегряване на имотния пазар".

Наеми над 4 000 евро са "новата нормалност" при луксозните имоти

Ръстът в цените на недвижимите имоти, разбира се, бе съпътстван и с повишение на наемите. И докато преди година-две липсваше особено предлагане на луксозни имоти с наем от над 3 000 евро, то към настоящия момент такива имоти изобилстват.

Нещо повече, най-високите нива на предлаганите наеми вече спокойно превишават психологическата граница от 5 000 евро, като най-често става въпрос за луксозно обзаведени многостайни жилища или мезонети с голяма площ в емблематични софийски сгради.