18% спад за цялата страна има на сключените сделки за недвижими имоти в за първото полугодие на годината", каза Добромир Ганев – председател на Национално сдружение "Недвижими имоти", цитиран от БНР. 
 

"За София спадът е 13%, а най-нисък е спадът за Варна – там е само 7,5%, в Пловдив е 15%, за Бургас е 19%. Въпреки това обемът от сделки е значим", поясни Ганев.
 
За първата половина на миналата година в София са реализирани 13 хиляди сделки, а за тази година те са 11 хиляди сделки. Подобно е положението и в другите градове – разчете още Ганев:
 
"Пазарът е жив, независимо от пандемията и кризата, пазарът е добър. Очакванията са за спад на цените за тази година средно с 5%".

Тази къща струва само 2 лева!
 
Данните за първото тримесечие на НСИ сочат, че за 4 години жилищата в София са поскъпнали с близо 50 на сто, което нарежда столицата ни на първо място сред големите градове по класацията за поскъпването на имотите.
 
"Новите активни групи на пазара на недвижими имоти са физически лица и фирми със сериозни спестявания, които искат да се възползват от ситуацията – това е нормален процес. Друга нова група са българи, които се върнаха от чужбина и те също закупуват имоти или дават под наем", каза още Ганев.
 
"Наемният пазар в големите градове загуби част от динамиката си през пандемията, заради това, че от март месец нямаше учебни занятия, така че той е леко потърпевш, но не много. Отичат се и малко по-ниски цени на наемите."
 
"Излезе и Наръчник как купувачите да избират агенция за недвижими имоти и брокер и как да се избегнат измами при покупка на жилище. Ние от Национално сдружение "Недвижими имоти" се стремим към защита на своите клиенти, заради прилагането на не толкова добри практики."

7 приятелки купиха имение за над 1 милион лева.
 
"Гражданите трябва да подхождат изключително сериозно към избора на компанията и брокера, когато тръгват да купуват жилище. Дали сме няколко съвети - първият е да имаме препоръка от наши близки, използвали тази компания или брокер."
 
"Вторият вариант е да на правите срещи с различни брокери, които да ви насочат към дадена агенция", препоръча още Добромир Ганев.
 
"Много е важно, когато се избере брокер, договорът с него да е с равноправни клаузи", обясни Ганев:
 
"Една от клаузите е срочността, второто е да получавате периодичен отчет какво се случва с имота, третото е, ако предлагате имот, той да се предоставя на целия пазар, не само за тази фирма."