По време на икономическата и здравна криза най-голям ръст има при кредитите за покупка на къщи и апартаменти, пише "Труд".


Строят 192-метрови кули по нова технология


През второто тримесечие на годината броят на заемите за граждани в размер между 100 хил. и 250 хил. лв. е нараснал с 3,3% до над 35 хил., а отпуснатата чрез тях сума се е увеличила със 171 млн. лв. и вече надхвърля 5 млрд. лв., показват данните на БНБ.

В рамките на година ръстът на тези заеми е с впечатляващите 20%. Броят им се увеличава с над 5800 за година, а отпуснатата чрез тях сума от банките - с 866 млн. лв.

Заемите в тези размери най-често се използват за покупката на имоти - за живеене или като инвестиция. Много хора като адвокати, нотариуси и лекари с частни кабинети взимат заеми като физически лица, които използват в бизнеса си.

Но част от тези кредити също са за покупка на имоти, които стават на офиси или лекарски кабинети. Именно това са заемите, които имат най-голяма движеща роля за кредитния пазар в страната, особено в периода на криза.

Ще можем ли с домашен ремонт да спестим 200 лева от данъци?

Заеми в такива размери може да си позволят хора със стабилни доходи, които няма да имат проблеми с месечните вноски. Именно те купуват имоти, нови коли и харчат големи суми за ремонти, което води до ръст на икономиката.

В момента най-много се търсят къщи около големите градове, коментира Илиана Василева, зам.-председател на “Сдружение брокери на имоти”.

Например хора от София купуват къщи в Габрово, защото там Балкана е чист, а освен това Габрово е близо до големи градове и до пътни артерии. Къщите, които са готови за употреба, най-често струват между 50 хил. и 100 хил. лв. в зависимост от отдалечеността до населено място, каза Илиана Василева.

Къщите, които се нуждаят от реновиране обикновено струват до 30 хил. лв. Но хората, които купуват къщи, най-често не искат да се занимават с ремонти и затова най-много сделки има с къщи над 50 хил. лв.

В София хората търсят жилища предимно за личните си нужди. Затова избират апартаменти в квартали, които отговарят на личните им предпочитания - да са близо до свои роднини или до училището на детето.

Промени при разрешителните за строеж

Площта на апартамента също се избира, така че да отговаря най-добре на личните им нужди. Най-търсено е новото строителство, каза Илиана Василева.

Цените на апартаментите в София зависят от квартала, от типа строителство и от състоянието на имота. Започват от 900 евро на кв. м и достигат до 1700-1800 евро на кв. м за нови, изцяло завършени и обзаведени апартаменти. Има търсене и цените на имотите са стабилни.

Наемите обаче леко са понижени. Август и септември са най-активни по отношение на наемите, защото през септември започва учебната година и в София посреща много студенти.

През миналата година наемите за двустаен апартамент в столицата бяха около 700-750 лв., а сега са със 100-150 лв. по-ниски, каза Илиана Василева.

Причината е, че много хора имат по-ограничен бюджет и собствениците, които са купили апартамент с инвестиционна цел, предпочитат да свалят леко цените, вместо цяла зима имотът да стои празен.

При заемите за домакинствата в размер между 250 хил. и 500 хил. лв. също има увеличение с 20% в рамките на година. Това обаче се изразява в нарастването им само с 640 броя, а общата отпусната чрез тях сума се увеличава с 200 млн. лв.

По време на кризата през второто тримесечие на годината продължава стабилният ръст при отпускането на заеми за граждани между 250 хил. и 500 хил. лв., както и на по-големи кредити до 1 млн. лв.

Тези заеми, които може да си позволят много заможни хора, имат съществен дял от кредитния пазар, но са доста по-малко на брой и съответно имат по-малка роля за икономиката на страната от заемите между 100 хил. и 250 хил. лв.

Страхотни апартаменти в Санторини с пленяващи гледки

При най-големите заеми за домакинствата за над 1 млн. лв. и при малките кредити до 10 хил. лв. има спад както по време на кризата, така и в рамките на година. Заемите за над 1 млн. лв. намаляват с 48 за година и достигат 127 броя.

Общият размер на отпуснатите заеми за граждани за година нараства с 8%, или с 1,8 млрд. лв.

Жилищното строителство в Пловдив е бурно и предлагането на нови жилища е голямо, а цените варират от 490 евро до 750 евро на кв. м - в зависимост от района и от това колко луксозно е строителството. Особено атрактивни са новите комплекси около Гребната база и прилежащия парк “Отдих и култура”.

Сред старите жилища в Пловдив най-активно е търсенето на малки апартаменти - гарсониери и боксониери. Разликата при тези жилища между 40-годишните панелки и новите кооперации не е голяма - старите боксониери вървят по около 30 хил. евро, а новите - по 32-33 хил. евро.

В Пловдив проблемът с паркирането е огромен, затова и наличието или липсата на места за спиране влияе сериозно на цената на жилищата.

В Бургас млади семейства търсят големи тухлени жилища в центъра на града. Търсенето е предимно на тристайни и четиристайни апартаменти.

Ако е за ремонт, такъв апартамент в морския град струва около 80 хил. евро: с две спални, хол, кухня и отделно трапезария към нея, два балкона и отделни баня и тоалетна. Задължителното изискване на купувачите, които са местни жители, е в близост до новото жилище да има училище.

Онлайн обмяна на данни за недвижими имоти

В Пиринско най-голямо е търсенето на селски къщи. Клиенти са предимно англичани и столичани, които купуват втори дом на село. Има и компютърни специалисти, които предпочитат да работят извън големите градове.

За тях благоевградските села са удобни, защото по магистралата от София се стига за по-малко от час. Цените на селските къщи около Благоевград са високи - от 50 хил. лв. нагоре.

Напоследък англичани търсят къщи и в петричкото село Марикостиново. То е предпочитано заради близостта с гръцката граница. А морето в Гърция е на един час път. Къщите в Марикостиново струват между 20 хил. и 35 хил. лв. заедно с дворчета.

Завърнали се от чужбина гурбетчии изкупуват къщи и в селата около Велико Търново. Цената на селските имоти там варира от 10 хил. до 100 хил. лв., в зависимост от състоянието на недвижимата собственост и големината на дворното място.

В самия град Велико Търново тенденцията е към леко повишаване на цените, коментират брокери. Цените на жилищата ново строителство са около 500-600 евро на кв. м, а на вторичния пазар са от 500 евро до 800 евро на кв. м.

През последните три години цените на недвижимите имоти във Велико Търново нарастваха средно с по 5% на година, коментират брокери.

В Шумен гарсониерите са сред най-търсените жилища. Предпочитат ги купувачи, работещи в чужбина, които влагат средствата си и ги дават под наем. В момента гарсониера от 40 кв. м в кв.”Тракия” се предлага за 56 хил. лв.

В Шумен има остра липса на гаражи, цените в центъра са колкото за половин гарсониера.